Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Prof. Dr. Yılmaz Aliefendioğlu (1930-…)

Galip DOĞAN

Yılmaz Aliefendioğlu ismi bana yabancı değildi. Bazı dergilerde makalelerini okuyordum. Ancak onun bir siyasal parti kapatma davasında yazdığı muhalefet şerhi dikkatimi çekti. Uzun bir muhalefet şerhiydi. Resmî Gazeteyi temin edip tatile giderken yanıma aldım. Şerhi . kampta bir iki gün içinde okudum. Yemekhanede masada Yılmaz . Aliefendioğlu’nun ismini görünce bir akşam yemekten sonra kampın ‘Bahçe Bar’ denilen yerinde yanına gittim. Tanıştık., Konuşup görüşürken, sözü muhalefet şerhine getirdim. ‘Hangi şerh?’ diye sordu. Tam siyasal parti kapatılması ile ilgili olduğunu söylemek üzereydim ki, masaya ‘önemli’ bir kişi geldi. Konu o zaman çok netameliydi. Kendisini belki de o kişinin yanında girmek istemeyeceği bir konuşmaya mecbur etmemek için sorusuna muğlak bir cevap verdim. Fakat ertesi gün muhalefet şerhinin yer aldığı Resmî Gazeteyi alıp götürdüm. Bir gün önceki muğlak cevabımın nedenini de açıkladım. Ne yaptığını bilen insanların rahatlığıyla ‘Önemi yoktu’ dedi. Ama kendisi adına sakıngan davranışımdan memnun olduğunu da hissettim. Konu üzerinde konuştuk. Birkaç gün akşam yemeklerinden sonra hoş, uzun söyleşiler yaptık. Ne yazık ki bir daha da görüşemedik.

Prof. Dr. Yılmaz Aliefendioğlu, Hopa’da doğdu. 1950’de Kara Harp Okulunu bitirdikten sonra bir yıl Robert Kolej’de İngilizce eğitimi aldı. 1959’da ABD Zırhlı Birlikler Okulunu bitirdi. 1962’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Vergi Hukuku dalında doktora yaptı. 1965’te tank binbaşı iken (-centilmen hal ve tavırlarından dolayı olmalı- ben kendisini süvari subayı sanıyordum) ordudan ayrılarak Danıştay’a girdi. Burada tetkik hâkimliği yaptı ve bu arada TODAİE’yi bitirdi. 1975’te Danıştay üyeliğine seçildi. 1979’da Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçildi. 1991’de Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına seçildi. 1992’de bu görevinden ayrıldı. 1995’te Anayasa Mahkemesinden emekli oldu.

Anayasa Mahkemesi üyesi iken bir çok kararda muhalefet şerhi yazmış olması nedeniyle, emekliye ayrıldığı zaman, Prof. Dr. Bülent Tanör, “Yılmaz Bey, bundan böyle, Anayasa Mahkemesi’nde karşı oyu kim yazacak?” diye sormuş.1