Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

“İhtiyati Tedbir (HMK m.396) ve İhtiyati
 Haciz Kararının Teminatsız Değiştirilmesi/
Kaldırılması” Kurumunun Uygulamada 
Yarattığı Sorunlar

“Problems Created in Practice Due to Amendment/Removal” of Preliminary
 Injunction (Art. 396 of Code of Civil Procedure) and Provisional Seizure
 Decision Without a Security

Talih UYAR

İhtiyati tedbir kararı verilmesini gerektiren durum ve koşulların değişmesi halinde, talep üzerine, mahkeme, teminatsız olarak ihtiyati tedbiri değiştirebilir veya kaldırabilir (HMK. mad. 396).

İhtiyati haciz kurumu açısından benzer bir düzenlemeye ise yer verilmemiştir. Yani, ihtiyati haciz kararı verilmesine sebep olan durum ve koşulların değişmesi halinde, bu kararın değiştirilebileceği veya kaldırılabileceğine dair İİK’da bir düzenleme bulunmamaktadır.

İhtiyati Haciz Mahiyetinde İhtiyati Tedbir, Teminat.

In case the situation and conditions, which necessitate to take preliminary injunction decision, change, the preliminary injunction might be changed or removed without a security (Art. 396 of Code of Civil Procedure).

No such regulation has been made for provisional seizure. In other words, if the situation and conditions, which the provisional seizure decision is based on, change there is no regulation set forth under the Enforcement and Bankruptcy Code neither the decision in question might be changed nor removed.

Provisional Seizure as a Preliminary Injunction, Security.

Konu

Ceza mahkemesince verilen “el koyma” ve hukuk mahkemesince -54 taşınmaz üzerine- “ihtiyati haciz mahiyetinde ihtiyati tedbir” konulması kararından sonra, ceza yargılamasında “el koyma kararı”nın kaldırılması üzerine, hukuk mahkemesi -sanıklar aleyhinde ceza mahkemesince mahkûmiyet kararı verilmesine, (yani; şartların davalılar aleyhine değişmesine) rağmen-, yaklaşık 8,5 yıl önce vermiş olduğu tedbirlerin, “davacıların ancak 1.228.507,00 (Bir Milyon İki Yüz Yirmi Sekiz Bin Beş Yüz Yedi) TL. tutarında teminat yatırılması halinde devamına” karar verebilir mi?

*

Geçici hukuki koruma, “uyuşmazlığın kesin hükümle sonuçlanmasına kadar geçen sürede tarafları kötü niyetli davranışlardan korumak adına, hak arama özgürlüğünün sağlanması için uygulanan hukuki ve zorunlu bir çare”dir.”1