Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Disiplin Cezaları İtiraz Üzerine 
Artırılabilir mi?

May the Disciplinary Punishments be Increased Upon Objections?

Coşkun ÖZBUDAK

Makalede, Mercilerin, disiplin cezalarına itirazın kabulü ya da reddi dışında bir karar verip veremeyecekleri, bu bağlamda, itiraza konu cezanın artırılması sonucu doğurabilecek bir tasarruf yetkisine sahip olup olmadıkları incelenecektir.

Disiplin Cezası, İtiraz, Daha Ağıra Dönüştürme Yasağı, Aleyhe Karar Verme Yasağı, Aleyhte Değiştirme Yasağı.

In this paper, it will be studied that whether the authorities can take any decision other than sustaining or rejecting the objections or not in disciplinary punishments, and within this context whether they have a power of disposition that might result with the increase of punishment subject of the objection or not.

Disciplinary Punishment, Prohibition to Increase, Prohibition on Deciding Against, Prohibition Change Decision Against.

1. Giriş

Özel kanunlara tabi olanlar dışındaki kamu görevlileri hakkında uygulanacak disiplin hükümleri; disiplin suçları ve cezaları, yetkili organlar, itiraz esasları ve başvurulacak yargı yolu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda (DMK) düzenlenmiştir.

Mevcut düzenlemeye göre; süresinde itiraz edilmemesi ya da itirazın reddi durumlarında ceza kesinleşmekte, itirazın kabulü hâlinde ise, cezanın hafifletilmesi veya tamamen kaldırılması söz konusu olabilmektedir.

Kanunda ve ilgili hükümde, itiraz üzerine cezanın doğrudan ya da dolaylı olarak ağırlaşmasına yol açabilecek bir tasarrufa yer verilmemiştir.