Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Başkalarına Ait Banka Hesaplarıyla 
İlişkilendirilerek Sahte Banka veya Kredi
Kartını Üretmek, Satmak, Devretmek, 
Satın Almak veya Kabul Etmek

Producing, Selling, Transferring, Purchasing or Accepting False Debit or
Credit Cards Associated With Bank Accounts Belonged to Others

Cengiz APAYDIN

Bilişim suçlarının en çok işlenen şekli olan banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçları zaman veya mekân sınırlaması olmaksızın hem küresel hem de yerel olarak kolay ve hızlı işlenmektedir. Bilişim suçlarından korunmaya yönelik önleyici tedbirlerin yeterli olmaması, bilişim teknolojilerini kullananların bilişim suçlarının mağdurları olabilecekleri konusunda farkındalıklarının olmaması ve mağdur bankaların önleyici tedbirler alma konusunda yeterince yatırım yapmamaları nedenleriyle bilişim suçları klasik suçlara nazaran hızla artış göstermektedir. Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçlarının özel bir suç olarak düzenlenmesi cezanın etkinliği ve fonksiyonları açısından yerinde bir düzenlemedir.

Çağımızda en etkili ödeme aracı olan banka veya kredi kartlarının sahte olarak üretilmesinden satılmasına, devredilmesinden satın alınmasına veya kabul edilmesine kadar birçok aşamada kullanılmasına kadar geçen süredeki her eylem cezalandırılmak suretiyle, gerçek veya tüzel kişilerin bilişim alanı kullanılmak suretiyle malvarlıklarına zarar verilmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Kredi Kartının Kötüye Kullanılması, Sahte Kredi Kartı, Suçların İçtiması, Suçun İşlenme Şekilleri ve Soruşturma Yöntemleri.

Debit or credit card abuse, as the most committed type of cyber crimes, can be committed easily and fast, globally and locally without time or space limitation. As compared to classical crimes, cyber crimes increase rapidly because of lack of preventive measures for the protection against cyber crimes, information technology users’ awareness of the possibility of being victim of cyber crimes and because the aggrieved banks do not invest in the matter of taking precautions so that regulation as a special crime is appropriate in terms of the effectiveness and the functions of penalty. It is aimed to prevent any loss in the assets of real persons and legal entities, by punishing every act occurred in their IT spaces in many stages of usage, from false production to sale and from transfer to purchase or acceptance of debit or credit cards as the most effective payment instrument in our age.

Debit or Credit Card Abuse, False Credit Card, Joinder of Offenses, Forms of Committing Offense, Methods of Investigation.

I. Genel Olarak

Sahte olarak üretilmiş olan banka veya kredi kartlarının hukuka aykırı olarak satılması, devredilmesi, satın alınması veya kabul edilmesi suretiyle, bankaların veya kredi sahiplerinin zarara sokulmasını ve bu yolla çıkar sağlanmasını engellemek, failinin veya faillerinin cezalandırılması ve bu suçların önlenmesi amacıyla, 5237 sayılı TCK' da, 765 sayılı TCK'dan farklı olarak, sahte banka veya kredi kartlarının düzenlenerek piyasada seçimlik hareketlerle el değiştirilme eylemleri, ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmiştir. Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının artarak yaşamın hemen hemen her alanına girmesiyle, malların ve hizmetlerin alımında bir ödeme aracı haline gelen banka veya kredi kartı kullanımının yaygınlaşması, beraberinde başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek üretilen, satılan, devredilen, satın alınan veya kabul edilen sahte banka veya kredi kartlarının sayısının giderek artmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı, sahte banka veya kredi kartlarının üretilmesinden satılmasına, devredilmesinden kabul edilmesine kadar birçok aşamada kullanılmasına kadar geçen süredeki her eylem cezalandırılmak suretiyle, sahte banka veya kredi kartlarının piyasadaki dolaşımının cezalandırılması ve özel bir suç olarak düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir.

Kanunkoyucu tarafından, TCK’nın 245’inci maddesinin ikinci fıkrasında, başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirmek suretiyle sahte banka kartı üretme, satma, devretme, satın alma ve kabul etme eylemlerini gerçekleştirenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılmaları hüküm altına alınmıştır1. TCK'nın 245’inci maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üretme, satma, devretme, satın alma veya kabul etme suçu maddede sayılan eylemlerden herhangi birinin gerçekleştirilmesiyle oluşacaktır. Bu suçta, sahte kart oluşturma ile başlayan seçimlik hareketlerde, sahte kartın kullanılarak yarar sağlanma unsuru aranmamaktadır. Diğer bir ifadeyle, hükümle, başkalarına ait hesaplarla ilişkilendirerek sahte kredi kartı üretenler cezalandırdığı gibi, bu kartları söz konusu niteliklerini bilerek satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişiler de cezalandırılmaktadır2. Bu suç tehlike suçu olup, seçimlik hareketlerden, sadece birinin yapılması bile suçun oluşması ve cezalandırma için yeterlidir3.

II. Suçla Korunan Hukuki Değer

TCK’nın 245’inci maddesinin gerekçesinde, “Madde, banka veya kredi kartlarının hukuka aykırı olarak kullanılması suretiyle bankaların veya kredi sahiplerinin zarara sokulmasını, bu yolla çıkar sağlanmasını önlemek ve failleri cezalandırmak amacıyla kaleme alınmıştır” ifadesi yer almaktadır. Buna göre, bu suç ile hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve sahtecilik suçlarının kredi kartları kullanılarak işlenmiş hali düzenleme altına alınmak istenmiştir4. Diğer bir ifadeyle, hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve sahtecilik suçlarıyla korunmak istenen hukuki değerler TCK m. 245 ile de korunmaktadır. Hırsızlık suçuyla kişilerin malvarlığı; güveni kötüye kullanma suçuyla ise devlet tarafından verilen güvence ile belgelere olan güven korunmak istenmektedir5.