Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Vazife Malullüğünü Ortadan Kaldıran Sebepler

The Eliminating Reasons of Duty Disability in Turkish Social Security System

Mehmet BAĞCI

Vazife maluliyeti maluliyet türlerinden biridir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun m.4/1, (c) kapsamında sigortalılar, kısaca memurlar ve kamu görevlileri için uygulanmaktadır. Vazife malullüğü normal maluliyetten farklı olarak, vazife malulü olarak kabul edilen sigortalıya ilave avantajlar sağlamaktadır. Bu nedenle Kanun vazife malullüğünü belirli şartlara bağlamış ve bu malullüğü ortadan kaldıran sebepleri ayrıntılı olarak saymıştır. Çalışmamızda, vazife malullüğü kavramının unsurları olan “sigortalı (iştirakçi) olmak”, “malul olmak”, “vazife malulü sayılmayı gerektiren hal ve sebeplerden dolayı malul olmak”, “vazife malullüğünü malullüğe dönüştüren hal ve sebeplere yol açmamak” ve “vazife malullüğünü süresinde bildirmek” koşullarından “vazife malullüğünü malullüğe dönüştüren hal ve sebeplere yol açmamak” hususu ele alınacaktır. Bu kapsamda, konuya ilişkin yargı kararları incelenecek ve değerlendirilecektir.

Maluliyet, Vazife Maluliyeti.

Duty disability is one of the different types of disability. And it is applied to briefly officials and public servants, it is known as insured based on item 4/1, (c) of “The Social Insurance and Universal Health Insurance Law” (Law Nr.5510). Duty disability unlike normal disability, provides some additional benefits to the as soon as the insured considered disabled task. Thus, The Act has defined the “duty disability” with certain conditions and the reasons of duty disability and the difference from normal disability has recorded in details. In this study, the issues of “the reasons eliminating duty disability” being one of the conditions considering disabled known as “insured (associates) to”, “be disabled”, “being disabled because of the demanding state and reason to be counted as duty disabled”, “not being one of the reasons eliminated duty disability” and “reporting the duty disability in time” and the conditions of “duty disability”, are discussed. The answers and solutions have been studied by considering the problems that may arise from the aspect of court decisions, practices, and related solutions.

Distance Contract, Right of Withdrawal, Electronic Commerce, Electronic Payments.

Giriş

Sosyal güvenlik kavramı çerçevesinde insanların yaşam kalitesini doğrudan etkileyen risklere karşı mücadelesi zamanla ve olanaklarla gelişerek bugünkü şeklini almıştır.

Bu kapsamda, sosyal devletin en temel işlevlerinden birisi, vatandaşlarının sosyal güvenliğini sağlamaktır. T.C. Anayasası’nın sosyal güvenlik ile ilgili hükümleri devlete bu konuda sorumluk yüklemiş, sosyal güvenliği sağlayacağı, gerekli tedbirleri alacağını ve teşkilatı kurmasını hüküm altına almıştır (1982 tarihli T.C. Anayasası m.60).

Çalışmamızın konusu olan malullük, yaşlılık sigortasından daha önce kişilere sunduğu güvence ile kişilere huzurlu bir çalışma hayatı sağlamaktadır1. Malullük hususu, 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda2 yeniden düzenlenmiş ve tüm çalışanlar için aynı şekilde uygulanmaya başlanmıştır.