Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yolsuzluk ve Yolsuzlukla Mücadelede Türkiye - AB Gümrük Birliği Kapsamındaki Adli İş Birliği

Corruption and Judicial Cooperation on Fighting Against Corruption Within the Purview of Turkey - EU Customs Union

Cengiz Topel ÇİFTCİOĞLU

Küreselleşme ile birlikte ulusal sınırları aşan yolsuzluk, pek çok ülke için hayati bir önem arz etmekte ve bu nedenle uluslararası düzeyde çözümlenmesi gereken bir sorun niteliği taşımaktadır. Yolsuzluğun nedenleri çok çeşitli olmakla birlikte, geniş halk kitleleri bakımından, sonuçları değişmemektedir. Bu kapsamda, yolsuzluk başta demokrasiye olan inancı sarsmaktadır. Yine hukukun üstünlüğü ilkesini işlevsiz hale getirerek, eşitlik ve adalet düşüncesini ve buna bağlı olarak devlete olan güveni temelinden sarsmaktadır. Ayrıca yolsuzluk, ekonomik rekabeti olumsuz nitelikte etkileyerek, kalkınmayı geciktirmekte ve yoksul halk kitlelerinin durumlarını ağırlaştırıp haklarını gasp etmektedir. Bu kadar çok olumsuz etkisi bulunan yolsuzluk ile ulusal düzeydeki mücadele yeterli olamamaktadır. Bu bakımdan yolsuzlukla mücadelede, uluslararası iş birliğinin çok büyük önemi bulunmaktadır.Bu çalışmada, yolsuzlukla mücadelede rol oynayan ve Gümrük Birliği Anlaşmasının yapılmasından sonra ülkemizi daha çok ilgilendiren bölgesel nitelikli Avrupa Birliğinin yolsuzlukla mücadele enstrümanları ve bu mücadele sürecinde yapılması gereken adli iş birliği ele alınmıştır.

Yolsuzluk, Yolsuzlukla Mücadele, Avrupa Birliği, Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (OLAF), Avrupa Polis Örgütü (EUROPOL).

Corruption has exceeded its national borders in conjunction with globalization and it has become critically important for so many countries. Therefore, corruption is a problem that has to be resolved at international level. Corruption has a great variety of causes but effects of corruption are same for crowds of people. In this context, corruption firstly shakes trust in democracy. Corruption makes “rule of law” nonfunctional and undermines the foundations of mind of equality and justice and depending on this breaks trust in state. Also, corruption affects economic competition negatively and impedes development, aggravates the difficulties for poor people and usurps their rights. National fight against corruption that has several negative effects is not sufficient. Because of this reason, international cooperation is crucial during the fight against corruption.In this study, European Union’s regional instruments of fighting against corporation that has an active part on fighting against corporation and concerns our country after concluding The Treaty of Customs Union and judicial cooperation that is necessary for this fighting process are approached.

Corporation, Fight Against Corporation, European Union, European Anti-Fraud Office (OLAF), European Police Office (EUROPOL).

GİRİŞ

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi 06.03.1995 tarihinde almış olduğu bir kararla Türkiye’yi Gümrük Birliğine dahil etmiştir. Türkiye’nin Gümrük Birliğine dahil edilmesi, ülkede Avrupa Birliğine tam üyelik için önemli bir adım olarak kabul edilmiştir. Ancak gelişmeler beklentinin aksi yönünde gerçekleşmiş ve Türkiye, 11-13.12.1999 tarihlerinde AB’nin Helsinki zirvesinde sadece AB’ye tam aday ülke olarak kabul edilmiştir. Türkiye’ye aday ülke statüsü verilmesinden sonra da, Türkiye’nin tam üyeliğinin uzun yıllar alacağı tartışmaları başlamıştır.

Gümrük Birliği ile taraflar arasındaki ortak gümrük alanı 01.01.1996 tarihinden itibaren oluşturulmuştur. Buna göre, Topluluk ile Türkiye’nin hükmettikleri hukuki alanlar, ortak gümrük alanını oluşturmuştur. Gümrük Birliğinin işlemeye başlamasından sonra Türkiye, kendi ticaret politikasını, Topluluğun ticaret politikasına paralel hale getirmeye çalışmaktadır. Bu nedenle, Türkiye, Gümrük Birliğinin yürürlüğe girmesinden sonra gümrük geliri kayıplarına uğramakta olduğundan, Avrupa Birliğince yapısal uyum fonlarından Türkiye’ye mali kaynaklar aktarılmaktadır. Bu bakımdan Türkiye, Topluluğun mali çıkarlarını korumak yani Topluluk genel bütçesi ile, Topluluk tarafından ve onun hesabına yönetilen ve bütçeye dahil olmayan fonların korunması konusunda Avrupa Birliği ile yolsuzlukla mücadele hususunda etkin bir iş birliği yapmak zorundadır.

Yolsuzluk, toplumların güvenliğini ve istikrarlı şekilde gelişimini tehlikeye sokan, toplumsal ve ekonomik gelişmeyi tehdit etme potansiyeline sahip, demokratik sistemin işlemesine, ahlaki değerlere ve sosyal adalete zarar veren en önemli sorunlardan biridir. Bu nedenle yolsuzlukla mücadelede uluslararası adli yardımlaşmanın önemi çok büyüktür.