Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Feragat Halinde Mahkemenin İrade Sakatlığının Bulunup Bulunmadığını Araştırması Gerekir Mi?

Hasan DURSUN

ÖZET:

Danıştay, örtülü bir şekilde, feragat beyanının yapılması durumunda mahkemenin, söz konusu beyanın hata, hile, ikrah (korkutma) şeklindeki iradeyi sakatlayan durumlarla malul olup olmadığının araştırılmasına gerek bulunmadığı görüşünü benimsemektedir. Danıştay'ın bu tutumu kabul edilemez. Çünkü, idari yargıda feragatin yalnızca mahkemeye verilecek bir dilekçe ile yapılabileceği ve verilen feragat dilekçesinin de özgür iradeyle verildiğine kanaat getirildikten sonra geçerli kılınabileceği esasının benimsenmesi, feragatin ve hukukun genel ilkelerinin doğası gereğidir.

Anahtar Kelimeler: Feragat, İradeyi sakatlayan durumlar, İYUK 31. madde.

Giriş

Danıştay başlıktaki soruyu, zımni bir şekilde, olumsuz olarak yanıtlamaktadır. Danıştay Beşinci Dairesinin bu sonuca ulaşmasına yol açan olay şu şekilde gelişmiştir: Davacı, Hadim Endüstri Meslek Lisesinden Konya Öğretmenevi memurluğuna naklen atanmış; ancak, kendisine harcırah verilmemiştir. Davacı, harcırah verilmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle 6.11.1984 tarihinde dava açmış, daha sonra ise valilik makamına hitaben harcırahtan vazgeçtiğine dair bir feragat dilekçesi vermiştir. Bunun üzerine, Konya İdare Mahkemesi, 17.7.1985 tarihli ve 350 sayılı Kararla, feragat nedeniyle ortadan kalkan uyuşmazlık hakkında karar verilmesine yer olmadığı sonucuna ulaşmıştır.

Bunun üzerine davacı avukatı; müvekkilinin feragat edeceğini kendisine bildirmediği, mahkemeye hitaben feragat dilekçesi vermediği, yasal harcırahından vazgeçmediği, kendisini de vekâletten azletmediği savlarıyla ilk derece idare mahkemesinin söz konusu kararının Danıştay tarafından temyizen incelenerek bozulmasını istemiştir.