Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Profesyonel Futbolcuya Yapılacak Ödemelerin Gecikmesi

Hasan PETEK

Giriş

Profesyonel futbolcuya, kulübü ile yaptığı sözleşme gereği çok farklı türlerde ödeme taahhüdünde bulunulmaktadır. Fakat bazen bu ödemeler aksayabilmekte, gecikilerek yapılabilmekte veya hiç yapılmayabilmektedir. Bu hâllerde futbolcunun alacağını tahsil edebilmek için Türkiye Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na başvurabilmesi mümkün olmakla birlikte, bunun yanında kulübünü sportif bakımdan da zorlayabilecek bir imkân tanınmıştır.

Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı’nın mükerrer 22. maddesiyle1, futbolcusunun ödemelerini geciktiren kulüp aleyhine talep üzerine sportif bir cezaya hükmedilme imkânı getirilerek, ödemelerin düzenli yapılması veya gecikmiş ödemenin ifası sağlanmaya çalışılmıştır. Çok kısa bir süre önce yürürlüğe girmiş olması sebebiyle fazla bilinmediği için uygulanmayan bu imkân, düzenlemenin farkında olan futbolcular tarafından ise tercih edilmemektedir. Çünkü sözleşmesi devam ederken kulübünden alacağını talep edip, hatta ödenmesini sağlamak için kulübüne sportif yaptırım uygulanmasını istemeyi, kulübüyle ilişkilerinin bozulmaması için futbolcular uygun görmemektedir. Sözleşmesi sona erdikten sonra bile futbolcu sadece alacağını talep etmekle yetinip, eski kulübüne sportif yaptırım uygulanması için Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na başvurmamaktadır; çünkü eski kulübüne getirilecek bir transfer yasağı, başka kulüplerin ve taraftarların tepkisini çekebilir, futbolcu bu yüzden ileride başka kulüplerde çalışma imkânından yoksun kalabilir2.

Bununla birlikte, kulüplerin profesyonel futbolcu sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmelerinin sağlanmasında büyük önem taşıyan bu kurumun ayrıntılı bir şekilde incelenmesinin, bundan sonra bu kurumun daha etkili bir şekilde uygulanmasına katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz.