Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nun Çalışmalarına Genel Bir Bakış

General View on the Works of the United Nations Commission on the Status of Women’s

Songül ATAK

Birleşmiş Milletler’in toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi ve kadınların güçlendirilmesi amacıyla kurmuş olduğu ilk organ Kadının Statüsü Komisyonu’dur. Komisyonun temel görevi, kadın haklarının siyasi, medeni, ekonomik, sosyal ve eğitim alanlarında geliştirilmesi için Ekonomik ve Sosyal Konseye tavsiyeler sunmak ve raporlar hazırlamaktır.

Komisyon 1960’lı yıllara kadar üye ülkelerde yasal eşitliği gerçekleştirmek amacıyla çalışmalar yapmış ve kadın hakları alanında sözleşmeler hazırlamıştır. Komisyonun hazırladığı sözleşmeler içinde en önemlisi Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’dir.

Komisyon 1960’lı yıllardan itibaren politikalarını değiştirmeye başlamıştır. Bu dönemden sonra, kadınların günlük yaşamlarındaki ekonomik ve sosyal sorunlar üzerinde yoğunlaşmıştır.

Komisyon 1975-1985 yılları arasında dünya kadın konferanslarının hazırlık çalışmaları üzerinde yoğunlaşmıştır. Komisyon, yirmi yıl aradan sonra Pekin’de gerçekleştirilen 4. Dünya Kadın Konferansı’nın hazırlık çalışmalarında da önemli bir rol üstlenmiştir. 1995 yılından günümüze kadar geçen sürede Komisyon’un çalışmalarının merkezinde, Konferans sonucunda kabul edilmiş olan Pekin Bildirgesi ve Eylem Programında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi yer almaktadır.

Birleşmiş Milletler, Kadının Statüsü Komisyonu.

The first body of the United Nations which aims to promote gender equality and women’s empowerment is the Commission on the Status of Women. The main mandate of the Commission is to submit recommendations and prepare reports to the Economic and Social Council on promoting women’s rights in political, civil, economic, social and educational field.

The Commission has worked on achieving legal equality at the member states and drafting conventions in the field of women’s rights by 1960s. The most important Convention which drafted by the Commission is the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women.

The Commission has started to change its policies after 1960s. Since that period, the Commission has focused on economic and social problems of women’s daily life.

The Commission has focused on preparing for the world conferences on women between 1975-1985. The Commission has also taken an important role in preparing the Fourth World Conference on Women which was held in Beijing after twenty years. Since 1995 until now, the achieving the goals of Beijing Declaration and Programme of Action that adopted at the end of the Conference is at the center of the Commission works.

United Nations, Women’s Status Commission.

Genel Olarak

Birleşmiş Milletler örgütü kurulduğu günden bu yana kadın haklarıyla bağlantılı sorunları ele almak, bu alandaki ihlalleri engellemek, toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek ve Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerde kadınların statülerini iyileştirecek adımlar atılmasını sağlamak amacıyla, genel insan hakları mekanizmalarının dışında, farklı kurumsal mekanizmalar oluşturma yoluna gitmiştir.

Bu kurumsal mekanizmaların başlıcaları; Kadının Statüsü Komisyonu, Kadınlara Yönelik Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi, Kadının İlerlemesi Bölümü, Kadınlar İçin Kalkınma Fonu, Kadının İlerlemesi İçin Uluslararası Araştırma ve Eğitim Enstitüsü ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi’dir. Bu mekanizmalar içinde yer alan Kadının Statüsü Komisyonu kadın haklarının korunması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi ve kadınların güçlendirilmesi amacıyla oluşturulan ilk uluslararası organ olma özelliğini taşımaktadır.

Bu çalışmada, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nun kuruluşu, görevleri ve yaptığı çalışmalar incelenecektir.