Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamulaştırma Bilirkişiliğine Dair Yeni Düzenlemeler

Veli BÖKE

Kamulaştırma işlemlerinde bilirkişilik uygulaması hakkında çıkarılması beklenen yönetmelik nihayet tamamlanmış ve Maliye Bakanlığı tarafından “Kamulaştırma Davalarında Bilirkişi Olarak Görev Yapacakların Nitelikleri ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik” adı altında Resmi Gazete’nin 24.11.2006 tarih ve 26356 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. 2942 sayılı Kanunun 15. maddesine dayanılarak hazırlanan bu Yönetmelik, mühendis, mimar ve şehir plâncılarından oluşan kamulaştırma bilirkişileri ile ilgili odalar ve idarelerin işlemlerini kapsamaktadır.

Bu makalede, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 15. maddesinde düzenlenen kamulaştırma bilirkişiliğini ve yeni Yönetmelikte öngörülen düzenlemeleri irdelemeye ve tartışmaya çalışacağız.

Kamulaştırma Bilirkişiliği, Bilirkişilerde Aranacak Şartlar, Bilirkişi Yetki Belgesi, Bilirkişi Kurulları, Bilirkişi Olamayacak Kişiler, Bilirkişi Raporu, Bilirkişi Ücreti.

A- Bilirkişi Seçimi

Bir davada çözümü hakim tarafından bilinmeyen özel ve teknik bilgi yi gerektiren hallerde görüşüne (rey ve mütalaasına) başvurulan üçüncü kişiye (kişilere) bilirkişi (ehli vukuf, ehli hibre) denir.(HUMK. m. 275) Bilirkişi görüşüne başvurulan konu hakkında hakim tarafından bilinmeyen özel ve teknik bilgisine dayanarak inceleme yapar ve inceleme sırasında vardığı sonuçları mahkemeye bildirir.1

2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 10. maddesine istinaden kamulaştırmayı yapan idareler tarafından açılan “Kamulaştırma bedelinin tespiti ve idare adına tescil/terki davaları”nda; kamulaştırılan taşınmazın 11. maddede belirtilen esaslara uygun olarak kıymet takdiri, yine aynı Kanunun 15. maddesinde bahsedilen bilirkişilerce yapılacaktır.

2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 15. maddesine istinaden hazırlanarak yürürlüğe konulan Kamulaştırma Davalarında Bilirkişi Olarak Görev Yapacakların Nitelikleri ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik’in 4. maddesi, bilirkişiyi; kamulaştırmaya konu gayrimenkul veya hakkın değerinin belirlenmesi hususunda uzmanlığa ve teknik bilgiye sahip gerçek kişi mühendis, mimar ve şehir plâncıları, şeklimde tanımlamıştır. Demek ki, kamulaştırma bedellerinin tespitine ilişkin davalarda bilirkişilik yapma hak ve yetkisi; mühendis, mimar veya şehir plancısı olan kişilere aittir.