Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Riskli Yapılarda Ortak Karar Protokolüne Karşı Açılan Davalar ve Hâkimin Müdahalesi

The Cases Against the Agreed Decision Protocol About the Risky Structures and the Intervention of the Judge

Meryem Günay

Yaşanabilir kentler oluşturmak amacıyla 2012 yılında 6306 Sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” yürürlüğe girmiştir. Böylece ülkemizde kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılması amaçlanmıştır. Yapılan yasal düzenleme ile doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesini sağlamak için kentsel dönüşüm süreci başlamıştır. Bu çalışmada riskli yapılarda ortak protokolüne karşı açılan davalar ve hâkimin müdahalesi ayrıntılarıyla incelenmiştir. İlk olarak riskli yapı tanımı, tespiti, ortak karar protokolünün kapsamı ve karar alınması için yeterli çoğunluk ile görevli mahkeme konuları ele alınmıştır. Devamında ise ortak karar protokolüne karşı kimlerin, hangi sürelerde, hangi mahkemelerde dava açabileceği konuları ve ortak karar protokolüne karşı hâkimin müdahalesi hususları üzerinde durulmuştur. Ayrıca Kanun’un yeni olması nedeniyle uygulamada karşılaşılabilecek muhtemel problemler ve çözüm yollarına da değinilmiştir.

Riskli Yapı, Ortak Karar Protokolü, Kentsel Dönüşüm, Hâkimin Müdahalesi.

In order to create livable cities, (Law no: 6306) "Law of Transformation of Areas Under Disaster Risk” went into effect in 2012. Thus, it is intended to prevent illegal construction in our country and to reconstructe the buildings that have completed economic life or are not earthquake resistant. With regulations urban transformation process has begun to minimize the losses as consequences of natural disasters. In this study, the cases brought against the agreed decision protocol in risky structures and the intervention of the judge are examined in detail. First, the risky structure’s definition, determination, the scope of the agreed decision protocol, a quorum for decision making and court officials have been addressed. After that the issue of who can sue in the courts against the agreed decision protocol, timing of it and the court type and the intervention of the judge against the agreed decision protocol are examined. Also as the Act is new it has been referred to the possible problems and solutions encountered in practice.

Risky Structures, Agreed Decision Protocol, Urban Transformation, Intervention of Judge.

§ Giriş

16 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6306 Sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile kentsel dönüşüm süreci başlamıştır. 6306 sayılı kanun ile kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi, yani kısaca yaşanabilir şartlarda kentler oluşturmak amaçlanmıştır.

Riskli olduğu tespit edilen yapıların tahliye ve yıktırılmasını müteakip malikler kurulunca en az 2/3 çoğunluk ile parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine karar verilir. Bu karar tutanağa bağlanır ve karara katılan maliklerce imzalanır. Bu karar, karara katılmayanlara ve toplantıya iştirak etmeyenlere noter vasıtasıyla tebliğ edilir ve bu tebliğde, onbeş gün içinde bu kararın kabul edilmemesi halinde bağımsız bölümlerine ilişkin arsa paylarının, bakanlıkça tespit edilecek veya ettirilecek rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı, paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu payların, rayiç bedeli bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edileceği bildirilir.

Çalışmamızda, ilk olarak riskli yapı tanım ve tespitini yaparak ortak karar protokolünün kapsamı belirleyeceğiz. Devamında ortak karar protokolüne karşı kimlerin, hangi sürelerde, hangi mahkemelerde dava açabileceğini inceleyeceğiz. Son olarak da ortak karar protokolüne karşı hâkimin müdahalesini ayrıntılarıyla değerlendirmeye çalışacağız.