Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İhale Bedelini Yatırmayarak İhalenin
 Feshine Sebep Olan Önceki Alıcı, Yapılacak
Tamamlayıcı İhaleye (İİK m.133), Teminat 
Yatırmadan (İİK m.124/III) Katılabilir mi?

Can the Previous Buyer, Who Caused Cancellation of Tender Without
 Depositing the Contract Price, Participate in Complementary Tender
(Enforcement and Bankruptcy Code/İİK Art. 133) Without Making the
 Down Payment (İİK Art. 124/III)?

Talih Uyar

Yapılacak açık artırmaya katılmak isteyen kişilerin, taşınmazın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi oranında «pey akçesi» ya da «teminat mektubu» (İİK. mad. 124/III) vermeleri gerekir. Bu durumun yani; “artırmaya katılacakların -İİK. mad. 124/III gereğince- taşınmazın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi tutarında pey akçesi ya da milli bir bankanın teminat mektubu vermeleri” gerektiği, “satılığa çıkarılan taşınmaz üzerinde hakkı bulunan alacaklı ya da ilgililerden ‘pey akçesi’ ya da ‘teminat mektubu aranıp aranmayacağı’” hususu da şartnamede belirtilmelidir.

‘Artırma şartnamesi’nin ve ‘satış ilanı’nın hazırlanması, “artırmaya hazırlık aşaması” ile ilgili birer işlem olup, ilgililerin artırma hazırlık aşaması ile ilgili yolsuzlukları, daha önce öğrendikleri halde, süresinde şikayet konusu yapıp bunların düzeltilmesini sağlamamışlarsa, ihalenin yapılmasından sonra bunlara dayanılarak ihalenin feshini isteyemezler.

İhalenin Feshi, Tamamlayıcı İhale, Teminat Bedeli, Şikayet.

Persons who wish to participate in the auction should submit a “warranty letter” or a “down payment” with a value of twenty percent of the estimated value of the immovable (İİK art. 124/III). This situation; namely, the requirement “-in accordance with the art. 124/III of the İİK- bidders of the auction should submit a warranty letter from a bank or make a down payment with an amount of twenty percent of the estimated value of the immovable” and the issue “whether ‘down payment’ or ‘warranty letter’ conditions should be sought or not for the creditors or relevant persons who have right on the immovable to be sold” should be set forth under the specifications.

‘Auction specifications’ and ‘sales announcement’ are procedures relevant to the “preparation stage of the auction” and cancellation of the tender cannot be demanded on the grounds of the corruption if the relevant persons haven’t ensured correction by complaining within time although they have learned the corruptions regarding to the auction preparation stage beforehand.

Cancellation of Tender, Complementary Tender, Down Payment, Complaint.

A- Bilindiği gibi; “Yapılacak açık artırmaya katılmak isteyen kişilerin, taşınmazın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi oranında «pey akçesi» ya da «teminat mektubu» (İİK m.124/3) vermeleri gerekir. Bu durumun yani; “artırmaya katılacakların -İİK m.124/3 gereğince- taşınmazın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi tutarında pey akçesi ya da milli bir bankanın1 «Milli banka» Türk kanunlarına göre kurulmuş, sermayesi Türk parası olarak konmuş ve sermayesinin çoğunluğu ile yönetim ve denetimi Türklere ait olan banka’dır (3182 s. Bankalar K. m.3/1-3)

6352 sayılı Kanunla, 02.07.2012 tarihinde, İİK’nın bu maddesinde yapılan değişiklik2 sonucunda; “elektronik ortamda teklif vererek artırmaya katılacakların teminat göstermeleri gerektiği ve elektronik ortamda teklif vermeye ilişkin hususlar”ın da şartnameye yazılacağı öngörülmüştür.

İcra ve İflas Kanununda belirtilmemiş olmakla beraber, devlet tahvili ve hazine bonosu da, artırmaya girerken güvence olarak gösterilebilir.3,4,5