Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6763 Sayılı Kanun ile Getirilen
 Uzlaşma Kurumunun Uygulanması

Application of Arbitration Enacted With the Law No. 6763

Murat Aydın

Ceza Muhakemesi Hukukuna 2005 yılında giren uzlaşma kurumu zaman içinde tartışma konusu oldu. Uygulamada çok benimsenmeyen kurumun, uyuşmazlıkların yargı dışı yollarla çözümü ve mağdurun haklarının korunması bakımından önemli olduğu ileri sürüldü. 10 yılı aşan uygulamanın geldiği noktada 6763 sayılı Kanun ile uzlaşma kurumu önemli ölçüde değişti. Bu çalışmada uzlaşma kurumunda 6763 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler ele alınmaya ve bu değişikliklerin uygulamaya yansıma biçimi açıklanmaya çalışılmıştır.

Uzlaşma, Uzlaştırma, Hırsızlıkta Uzlaşma, Dolandırıcılıkta Uzlaşma, Birlikte İşlenen Suçta Uzlaşma, Etkin Pişmanlık, Çocuklarda Uzlaşma, Mağdur, Suçtan Zarar Gören.

Arbitration which was put under the Criminal Procedure Code in 2005, became controversial within time. It was put forth that the rule, which hasn’t been largely adopted in practice, is important for settlement of disputes out of the judicial actions and for protection of the injured party’s rights. Arbitration was changed significantly with the Law no 6763 at the point the application came within the time exceeding 10 years. In this paper, changes made on arbitration with the Law no 6763 and their effects in practice are taken into consideration.

Arbitration, Conciliation, Arbitration in Theft, Arbitration in Fraud, Arbitration in Offense Committed Together, Effective Remorse, Arbitration of Children, Injured Party, Party Injured Because of Offense.

Giriş

6763 sayılı Kanun 2 Aralık 2016 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamuoyunda daha çok çocukların cinsel istismarı suçuna ilişkin getirilen düzenleme ve bu düzenlemenin TBMM Genel Kurulunda yapılan görüşmeleri sırasında verilen önerge ile bilinen ve ciddi tartışmalara neden olan Kanun, pek çok konuda değişiklik içeriyordu ve maalesef cinsel istismar suçuna ilişkin tartışmaların sıcaklığı içinde diğer konulara ilişkin tartışmalar, ya sönük kaldı ya da yeterince ele alınamadı.

6763 sayılı Kanun, öncelikle kanun yapma tekniği bakımından bazı sorunlar ve karmaşıklıklar taşıyor. Yürürlükte olan Kanun hükmünün bir fıkrasında veya maddesinde önemli değişiklikler yapılması durumunda ilgili fıkranın tümü ile kaldırılıp yeniden yazılması yerine, fıkranın içine kelimeler ve cümleler ekleme veya bazı kelimeleri ve cümleleri çıkarma yöntemi kullanılmıştır. Bu durum değişiklik metninin ilk bakışta anlaşılmasını güçleştirmektedir.

Bilimsel usule ve yöntemlere bağlı kalmadan hazırlanan bu bilgi notunda, 6763 sayılı Kanunla getirilen uzlaştırma kurumu üzerinde kısa açıklamalar yapmaya çalışacağım.