Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tıp Hukuku Bağlamında Güven İlkesi ve Ceza Hukuku Açısından Sonuçları

Trust Policy in the Context of Medical Law and its Results in Terms of Criminal Law

Burcu Görkemli

Tıp alanında teknolojik gelişmeler sayesinde birçok büyük ve önemli operasyonlar gerçekleştirilmekte ve neticesinde oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Ancak gerçekleştirilen bu zorlu operasyonların başarıya ulaşabilmesi için ekip çalışması ve bu kapsamda işbölümü kurallarının uygulanması gerekmektedir. Yüksek risk içeren bu operasyonlarda meydana gelen suça konu davranışlar sebebiyle hekimlerin cezai sorumluluğunun belirlenmesinde güven ilkesinin uygulanması önemlidir. Böylece her hekim kendi fiilinden sorumlu olmakta ve diğer ekip üyelerinin yapacağı hatalardan çekinilmeden ve risk almak suretiyle başarılı operasyonlar yapabilmektedirler.

Güven Kavramı, Güven İlkesi, Tıbbi Müdahale, İş Bölümü.

In medicine through the technological advancesmany great and important operations are carried out and eventually very good results are obtained. But teamwork and the division of labor rules should be applied to succeed in these challenging operations. It is important to apply the trust policy in the determination of the criminal responsibility of the doctors in these high-risk operations which havecriminal behaviours. So doctors will be responsible for their behavioursand they will be able to make successful operations without fear of other team members’ mistakes and by taking risks.

The Concept of Trust, Trust Policy, Medical Intervention, Division of Labor.

GİRİŞ

Toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan bir kavram olarak güven, Tıp Hukuku’nda hekimlerin cezai sorumlulukları bakımından ceza sorumluluğunun şahsiliği ve objektif ceza sorumluluğu ilkelerinin uygulanabilmesinde önemli bir prensip haline gelmiştir.

Ekip halinde yürütülen faaliyetlerde uygulanan güven ilkesi neticesinde, ekibe dahil olan her bireyin, kendisi dışındaki diğer kişilerin de faaliyetinin gerektirdiği davranış kurallarına riayet edileceğine inanması ve bu yönde hareket etmesi, ekip üyelerinin kendi alanlarına daha fazla odaklanabilmelerini sağlayarak başarılı sonuçların elde edilmesine imkan sağlayacaktır. Tıp hukuku alanında yapılan operasyonların büyük çoğunluğunun ekip halinde gerçekleştirilmesi ve bu operasyonların yüksek risk içermesi sebebiyle hekimlerin cezai sorumluluğunun belirlenmesinde güven ilkesinin uygulanması önemlidir.

Bu bakımdan ekip halinde gerçekleştirilen tıbbi faaliyetlerde, taksirin varlığına ilişkin tespitin, her failin kendi faaliyet alanına yönelik kurallara uygun harekette bulunup bulunmadığı açısından yapılması gerekir. Bu tür faaliyetlerde, çok açık bir şekilde farkedilebilecek hatalar dışında faaliyete katılanların diğerlerinin eylemlerine güvenmeleri zorunludur.