Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Marka Hakkının Yetkisiz Tasarrufu Suçu

The Offense of Unauthorized Disposition of Trademark Right

Göktürk Öcal,Göktürk Öcal

Günümüzde ticaret, sanayi ve ekonomi alanındaki gelişmeler, sermaye piyasasını geliştirmiş; birçok yeni ürün ve hizmetin doğmasına sebep olmuştur. Bu bağlamda markalar, malın özelliklerini ve onun tüketicideki yansımasını oluşturan önemli bir imgedir. Çalışmanın temel konusu, ceza hukuku alanındaki marka suçlarının bir türü olan marka hakkının yetkisiz tasarrufu suçunun incelenmesidir.

Marka, Markanın Koruma İşlevi, Marka Suçu, 556 sayılı KHK.

At the present time, commercial, industrial and economical developments have enhanced the capital market and have caused to the rise of various new products and services. In this regard, trademark is an essential image that forms the features of goods and its reflection on the consumers. The basic topic of this paper is researching the offense of unauthorized disposition of trademark right which is a type of trademark offenses in the field of criminal law.

Trademark, Protection Function of Trademark, Trademark Offense, Statutory Decree No.556.

GİRİŞ

Mal ve hizmetlerin tüketici tarafından tercih edilmesindeki etkenlerden biri, tüketicinin kafasındaki malın veya hizmetin imajıdır, yaptığı çağrışımdır. İşte bu noktada, mal ve hizmetleri birbirinden ayıran en önemli etkenlerden biri olarak “marka” kavramı karşımıza çıkmaktadır.

Markaların ceza hukukunun da kapsamına girmesi, devletin serbest piyasa ekonomisinde ekonomik yaşama belirli ölçüde müdahale edebilmesinden ileri gelir. Bu çerçevede birtakım düzenlemeler getirilmiştir. Ekonomik faaliyetlerin düzenli işleyişi açısından marka suçları da aslında söz konusu müdahale kapsamındaki düzenlemelerin bir parçasıdır.

Bu çalışmamızda, önemi yıldan yıla artan marka hukukuna ilişkin, “marka hakkının yetkisiz tasarrufu suçu”na yer verilecektir. Birinci bölümde marka mevzuatımıza, markanın tanımına, unsurlarına, işlevlerine ve son olarak da marka hakkına kısaca değinilecektir. İkinci bölümde ise, çalışmamızın ana eksenini oluşturan ve yukarıda adı anılan suç tipi, klasik suç inceleme yöntemine göre incelenecektir. Ele alacağımız suç tipi ile ilgili Yargıtay kararlarının sayıca çok olmaması, çalışmamız için sınırlılık teşkil etse de mevcut Yargıtay kararlarına mümkün olduğunca yer verilecektir.