Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anayasa Mahkemesinin 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bazı Maddelerine İlişkin Olarak Vermiş Olduğu 14.01.2010 Tarihli Kararı Üzerine Düşünceler

Seyithan DELİDUMAN

ÖZET:

Karar ve ilam harcı tamamen ödenmeden mahkeme ilgilisine ilam verilip verilemeyeceği ve bu ilamın icrasının sağlanıp sağlanamayacağına ilişkin 492 sayılı Harçlar Kanunu m. 28/I-a ve m. 32 hükmü ile ayrıca m. 123 hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle bazı yerel mahkemeler tarafından Anayasa Mahkemesine başvurulmuş ve Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu 14.01.2010 tarihli Kararla, taleplerin bir kısmını kabul edip ilgili hükmü iptal ederken, diğer bazıları bakımından ise Anayasa’ya aykırılık görmeyerek bu yöndeki talebi reddetmiştir.

Anahtar Kelimeler: Harç, Anayasa, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İtiraz, İptal, Tebliğ, Temyiz.

I. Genel Olarak

Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemeler tarafından, 492 sayılı Harçlar Kanununun bazı maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğu düşüncesiyle yapılan itiraz üzerine, itiraz konusu maddelerin Anayasa’ya aykırı olup olmadığına ilişkin olarak esas bakımından yapmış olduğu inceleme ve değerlendirme sonucunda, 14.01.2010 tarihli kararında itiraz konusu bazı maddelerin Anayasa’ya aykırı olduğu, bazılarının ise Anayasa’ya aykırı olmadığı sonucuna varmıştır.

Bu bağlamda, Anayasa’ya aykırı görülen ilgili maddelerin iptaline; aykırı görülmeyenler bakımından ise, bu yöndeki itirazın esastan reddine karar verilmiştir.