Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

“Yeniden Değerleme” Yeniden Değerlendirildi

Remzi ÖZMEN

Hukuk yayıncılığı alanında çalışmaya başladığım 1990 yılından bu yana, gelecek yılda uygulanacak vergileri ve harçları, her yılın Kasım ayında belirlenen bir önceki yılın yeniden değerleme oranında artıran tebliğleri, kitaplarımıza işlerdik. Bazı yıl dönümlerinde tebliğleri -son yıllarda her ne kadar, Resmî Gazete’nin yılın son günü yayınlanan mükerrer sayılarında yayımlansa da- beklemeden, yeniden değerleme oranı yayımlanır yayımlanmaz vergileri ve harçları artırır, kitaplarımızı basardık. Nitekim trafik cezalarını, her yıl olduğu gibi bu yıl da -herkes gibi- hesaplayıverdik.

Ancak son yıllarda Resmî Gazete’nin sitesinde, 31 Aralık’ta ve izleyen günlerde yer almayan çok sayıda 31 Aralık tarihli mükerrer sayıya, daha sonraki günlerde rastlar duruma geldik. (Bu sanal ortamla aramda hep bir güven sorunu olmuştur; ben girdim var; sen girdin yok –ya da tersi-: neyi nasıl kanıtlayacağız?)

Yeniden değerleme oranının, Vergi Usul Kanunun mükerrer 298’inci maddesinde “yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Üretici Fiyatları Genel Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı” olarak tanımlandığını ve 2009 yılı yeniden değerleme oranının, 14.11.2009 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 392 Sıra Nolu VUK Genel Tebliğiyle, %2,2 olarak duyurulduğunu anımsatarak saptamalara geçelim…