Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Arazi ve Arsa Düzenlemesi Sonucu Meydana Gelen Tecavüzler Dolayısıyla Açılan Ecrimisil, Müdahalenin Önlenmesi ve Yıkım Davaları

Suat ŞİMŞEK

ÖZET:

Gerek 3194 sayılı İmar Kanunu gerek 2981 sayılı İmar Affı Kanunu gereğince yapılan arazi ve arsa düzenlemelerinde, düzenlemeyi yapan idarenin yeterince özenli hareket etmemesi ya da fiili/hukuki/teknik zorunluluklar nedeni ile bazen bir kişiye ait yapının/yapıların bir başkasına ait taşınmaz üzerinde kaldığına sıkça rastlanmaktadır.

Bu çalışmada, arazi ve arsa düzenlemesi sonucu oluşan bu tür tecavüz durumlarında, yapı sahibinin sahip olduğu haklar ile taşınmaz sahibince açılabilecek davalar (ecrimisil, müdahalenin önlenmesi ve yıkım davaları) incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Arazi ve arsa düzenlemesi, taşkın yapı.

1. Giriş

Bilindiği üzere, belediye sınırları içinde belediyeler, bu sınırlar dışında ise il özel idareleri, İmar Kanununun 18’inci maddesi kapsamında arazi ve arsa düzenlemesi yapma yetkisine sahiptir. Yapılan bu arazi ve arsa düzenlemeleri esnasında gerek düzenlemenin yeterince dikkatli bir şekilde yapılmaması ve gerekse teknik, hukuki ve fiili zorunluluklar nedeni ile bir kişiye ait yapının bir başkasına ait taşınmaz üzerinde kaldığı durumlara sıkça rastlanmaktadır. Arazi ve arsa düzenlemesi sonucu ortaya çıkan bu tecavüzler, yapı sahibi ile taşınmaz (arz) sahibini karşı karşıya getirmektedir.

Bu çalışmada gerek 3194 sayılı İmar Kanununun 18’inci maddesi gerek 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunun (İmar Affı Kanunu) 10/c maddesi gereği yapılan arazi ve arsa düzenlemeleri sonucu meydana gelen tecavüz durumları ve bu durumda açılabilecek davalar, yargı kararları ışığında değerlendirilecektir.