Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnternet Bankacılığında Hukuki Sorumluluk

Muktedir LALE

ÖZET:

Bu çalışmada internet bankacılığı, internet bankacılığında görev ve yetki, hukuki sorumluluk, şifrenin ve parolanın korunması, ispat, müterafik kusur hususları özetle incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: İnternet, internet bankacılığı, internet bankacılığında yetki ve görev, hukuki sorumluluk, ispat ve zarar.

Günümüzde en çok konuşulan konulardan birisi de hiç şüphesiz internet ve internet bankacılığı dır. Avrupa ülkelerinde nüfusun dörtte üçünün,bankacılık işlemlerini internet üzerinden yürüttükleri; Türkiye'de bu oranın daha az olduğu bilinmektedir. İnternet bankacılığının hızla yayılmasında, asıl önemli etkenin, bu bankacılık türünde, bankanın mudilerine sağladığı birçok kolaylıkların sunumunun olduğu söylenebilir. Bankacılık işlemlerinin internet ortamına taşınmasıyla birlikte, oturduğumuz yerden faturalarımızı, kiramızı ödeyebiliyoruz. Yorulmadan başka bir hesaba havale yapabiliyoruz. Bu bağlamda, internet bankacılığının sağladığı faydalar; detaylı bilgi alabilmek, şubeye gitmeden, sıra beklemeden kolaylıkla, ucuz bir şekilde, görerek ve seçerek, gizli ve güvenli bankacılık işlemi yapabilmek şeklinde sıralanabilir.

Ancak, bu işlemleri yaparken çok dikkatli olmak da gerekmektedir. Zira, teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte güvenlik ihlalleri de her geçen gün artmakta, kötü niyetli kişilerce parola, şifre, kullanıcı adı, kimlik bilgisi gibi gizli bilgilere bir çok yollardan erişilebilmekte, internet bankacılığı hesap sahibi açısından bazen bir kabus haline gelebilmektedir.