Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İmar Planlarına Karşı Açılan Davalarda Süreler

Suat ŞİMŞEK

ÖZET:

İmar planlarına karşı açılan iptal davaları, idari yargılama usulünün dava açmaya ilişkin tüm özelliklerini taşımakla beraber İmar Kanunundan kaynaklanan bazı özel durumlar arz etmektedir. Örneğin İmar Kanununun imar planlarına karşı itirazı özel olarak düzenleyen 8. maddesi kapsamında itiraz mekanizması işletildiğinde dava açma süresi de buna uygun olarak belirlenmektedir.

Bunun yanı sıra imar planlarının, düzenleyici idari işlem niteliğinde olmaları nedeni ile kamulaştırma, parselasyon, ruhsat gibi uygulama işlemi üzerine açılan davalarda, uygulama işleminin dayanağı olan imar planlarının da iptali istenebilmektedir.

Anahtar Kelimeler: İmar planları, iptal davası, dava açma süresi.

1. Giriş

Düzenleyici idari işlem olarak kabul edilen imar planları da diğer tüm idari işlemler gibi, menfaati ihlal edilenler tarafından iptal davası na konu edilebilmektedir. Bu iptal davalarında dava açma süresi, genel olarak İdari Yargılama Usulü Kanununun (İYUK) 7. maddesine tabidir. Söz konusu maddenin 4. fıkrası gereğince, ilanı gereken düzenleyici işlemlerde dava süresi, ilan tarihini izleyen günden başlamaktadır.

İmar planlarına karşı dava açma süresi konusunda İmar Kanununda özel bir hüküm yer almamaktadır. Bu nedenle, imar planlarına karşı açılacak davalarda süre, İYUK’un 7. maddesi gereğince, ilan ya da tebliğ tarihinden itibaren altmış gündür.