Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdari İşleme Karşı Dava Açma Süresinin Gösterilmemesi, İşlemi Hukuka Aykırı Hale Getirir Mi?

Hasan DURSUN

ÖZET:

Danıştay, bir idari işlemde, işleme karşı dava açma süresinin gösterilmesinin zorunlu olduğunu; bu bağlamda, düzenlenen ödeme emirlerinde de dava açma süresinin gösterilmesinin mecburi olduğunu ifade etmektedir. Bununla birlikte Danıştay, bu zorunluluğa uyulmadığı durumda, idari işlemin hukuka aykırı olmayacağını, yalnızca dava açma süresinin başlamayacağını ifade etmektedir. Danıştay’ın bu görüşü, kanımızca, isabetsizdir. Çünkü bir idari işlemde dava açma süresinin gösterilmemesi, işlemi şekil yönünden sakatlayarak hukuka aykırı hale getirir.

Anahtar Kelimeler: Ödeme Emri, İdari Usul, Şekil, Hukuka Aykırılık.

Giriş

Danıştay, başlıktaki soruyu olumsuz olarak yanıtlamaktadır. Danıştay , bir idari işlemde , dava açma süresinin gösterilmesi zorunlu olmakla birlikte, bu zorunluluğa uyulmadığı durumda yalnızca dava açma süresi nin başlamayacağını ifade etmektedir. Danıştay Dördüncü Dairesinin ulaşmış olduğu bu sonuca yol açan olay şu şekilde gelişmiştir: Bir şirketin kanuni temsilcisi, 1997 ila 2002 yıllarına ilişkin muhtelif vergi borçlarının tahsili amacıyla davacı adına düzenlenen ödeme emirlerinin iptali istemiyle vergi mahkemesine dava açmıştır. İstanbul 3. Vergi Mahkemesi de, 15.8.2005 tarihli ve E. 2005/1241, K. 2005/1546 sayılı kararıyla; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 58’inci maddesinde, kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahsın, böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde vergi mahkemesi nezdinde dava açabileceğinin açıklandığı, dava konusu olan ve 18.5.2005 tarihinde tebliğ edilen ödeme emirlerine karşı 25.5.2005 tarihine kadar dava açılması gerekirken, 16.6.2005 tarihinde dava açıldığı, dava açma süresinin kaçırıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir.

Söz konusu karar, şirketin kanuni temsilcisi tarafından temyiz edilerek, davanın 30 günlük yasal sürede açıldığını, 6183 sayılı Kanunun 58’inci maddesindeki 7 günlük sürenin ödeme emrine itirazla ilgili bir husus olduğunu, kendisinin ödeme emrine itiraz etmediğini, ödeme emri düzenlenmesine ilişkin davalı İdarenin kararıyla birlikte ödeme emirlerinin de iptalini talep ettiklerini, ödeme emirlerinin yasal olmadığını ileri sürerek kararın bozulmasını istemiştir. Danıştay Dördüncü Dairesi de 13.11.2006 tarihli ve E. 2005/2134, K. 2006/2156 sayılı kararıyla; Anayasanın 40’ıncı maddesinin 2’nci fıkrası uyarınca, ödeme emrinde dava açma süresinin gösterilmesinin zorunlu olduğunu, bu zorunluluğa uyulmadan düzenlenen ödeme emrine karşı 7 günlük dava açma süresinin geçirildiğinden söz edilemeyeceği gerekçesiyle İstanbul 3. Vergi Mahkemesinin söz konusu kararını oybirliğiyle bozmuştur.1 Danıştay’ın ulaşmış olduğu bu sonucun ne kadar isabetsiz olduğu aşağıda ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.