Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Hukukunda Cinsel İstismara Bağlı Olarak Beden ve Ruh Sağlığının Bozulması Kavramı

Murat AYDIN

ÖZET:

5237 sayılı TCK’nın 102/5 ve 103/6 maddelerinde yer alan “beden ve ruh sağlığının bozulması” kavramı ele alınmış, bu kavramın kapsamı, tespit yöntemi tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Cinsel saldırı, çocuğun cinsel istismarı, cinsel saldırı, beden ve ruh sağlığının bozulması, adli rapor.

Giriş

5237 sayılı TCK’nın 102/5 ve 103/6 maddelerinde, cinsel saldırı ve çocuğun cinsel istismarı sonucunda mağdurun “beden ve ruh sağlığının bozulması”, suçun nitelikli hali olarak öngörülmüş; bu durumun varlığı halinde failin cezasında önemli ölçüde artış benimsenmiştir. Düzenleme, faile verilecek cezanın süresi bakımından önemli bir artışa neden olmakla birlikte kavramın anlamı tam olarak belli değildir. Hangi hallerin, mağdurun beden sağlığının veya ruh sağlığının bozulması anlamına geleceği açık olarak belli edilmediğinden uygulamada sorunlara neden olmaktadır.

Suçun sonucunda mağdurun beden sağlığında meydana gelen her bozulmanın (örneğin her türlü yaralanma) bu kapsamda ele alınması mümkün olmadığı gibi, mağdurun ruh sağlığında meydana gelen her türlü bozulmanın veya etkilenmenin de bu kapsamda ele alınamaması gerekir.