Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kooperatif Yöneticilerinin, Kooperatifler Kanununa Göre Suç Sayılan Eylemleri

Merdan ÇALIŞKAN

ÖZET:

Kooperatif yönetim kurulu üyeleri, kooperatifin malına ve varlığına ilişkin suçlarından dolayı “kamu görevlisi” gibi cezalandırılır. Buna göre yöneticiler, Türk Ceza Kanununda yer alan zimmet, görevi kötüye kullanma gibi kamu görevlisine mahsus ve cezası ağırlaştırılmış suçlardan hüküm giyebilmektedirler. Buna ek olarak Kooperatifler Kanuna, 1988 yılında yapılan değişiklikler neticesinde, yönetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluklarını düzenleyen hükümler eklenmiştir. Uygulamada Kooperatifler Kanununda yer alan ceza maddeleri tam olarak bilinmemekte veya yanlış yorumlanmaktadır. Kooperatif yönetim kurulu üyeleri, bu cezai hükümlerden kaynaklanan yasakları sıklıkla ihlal etmektedirler.

Anahtar Kelimeler: Ortaklıktan çıkışın kesinleşmesi, tapu şerhi, ticari muamele yasağı, olağan genel kurul.

Giriş

Kooperatif ler, Kooperatifler Kanununa (KK) göre kurulmakla birlikte, Türk Ticaret Kanununa göre ticaret şirketleri arasında yer almakta ve Ticaret Kanunundaki anonim şirketlere mahsus hükümler kooperatiflere de uygulanmaktadır. Buna göre tacir olmanın getirdiği hükümler, kooperatifler için de geçerlidir.

Öte yandan diğer tacir şirketlerde olmadığı halde kooperatiflerde yöneticiler (yönetim kurulu üyeleri), KK’nın 62’nci maddesindeki hüküm gereği, kooperatife ilişkin suçlarından dolayı “kamu görevlisi” gibi cezalandırılmaktadır.