Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1935- …)

Bu sayfalarda okuyucuların dikkatine sunduğumuz portreler, genellikle sınıf birincileri; biz onları sınıf birincileri arasından seçmiyoruz; bir seçkin sima bulduğumuz zaman bir de bakıyoruz ki sınıf birincisi. Ünal Tekinalp de 1958 yılında İÜHF’ni birincilikle bitirmiş; aynı yılın sonunda Kara Ticaret Hukuku asistanlığına başlamış; 1962’de ‘Anonim Ortaklıkların Yönetim Kurullarında Tüzel Kişilerin Temsili’ ile hukuk doktoru olmuş; 1962-1964 yılları arasında Berlin’de Hirsch’in yanında doçentlik çalışmaları yaparak 1966’da ‘Anonim Ortaklığın Bilançosu ve Yedek Akçeleri’ ile doçentlik sıfatını kazanmış. 1973’te ise ‘Kooperatiflerde Ortakların Kişisel Niteliklerinin Önemi, Ortak Sıfatının Kazanılması ve Yitirilmesi’ ile profesörlüğe yükseltilmiş.

1989 yılında, Avrupa Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğüne atanarak, bu görevi 2002 yılına kadar sürdürdü. Ayrıca Sosyal Bilimler Enstitüsü-Avrupa Topluluğu Ana Bilim Dalı ve Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1996’da İÜHF Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığına; 2001’de de Özel Hukuk Bölüm Başkanlığına getirildi. 2002’de emekliye ayrıldı.

2000 yılında Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan ‘Türk Ticaret Kanunu Tasarısını Hazırlama Komisyonu’ başkanlığına getirildi. Daha önce 1.1.1957’de yürürlüğe giren 6762 sayılı TTK’nın tasarısını, hocası Hirsch hazırlamıştı. Aradan yarım yüzyıldan fazla bir süre geçtikten sonra, aynı işi, öğrencisi Tekinalp’in yerine getirmesi Hoca’nın adam seçmedeki isabetini gösterir; tabii öğrencisi Tekinalp için de bir iftihar nedenidir.