Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Askerden Kurtulmak İçin Hile Yapma Suçu: (Askeri Ceza Kanunu 81. Madde)

Tonguç BÖLÜKBAŞ

ÖZET:

353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun eski 21'inci maddesi gereğince, askerden kurtulmak için hile yapmak suçlarına bakma görevi Askeri Mahkemelere ait idi. Ancak, 5530 sayılı Kanunla, 353 sayılı Kanunun 13'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, askerden kurtulmak için hile yapmak suçlarına bakma görevi adlî yargı mahkemelerine verilmiştir.

5530 sayılı Kanunla, 353 sayılı Kanunun 21'inci maddesinde yapılan değişiklik uyarınca, askeri mahkemelerin, askerden kurtulmak için hile yapmak suçlarından yargılama yapma görevi sadece savaş hâlinde mümkün olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Askerden kurtulmak için hile yapmak, her türlü hile ve desise, büsbütün veya kısmen kurtulmak.

Giriş

Askeri Ceza Kanununun (AsCK) 81’inci maddesi1, askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçunu “...kıtaya veya bir müesseseye intisap ettikten sonra kendisinin yapmaya mecbur olduğu hizmetten büsbütün veya kısmen kurtulmak kastı ile hile yapanlar...” şeklinde düzenlemiştir. Askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçu, askerlik yapmadığı halde hileli hareketler neticesi yapmış gibi kabul edilme veya hileli hareketler sonucu kısmen askerlik hizmetinden muaf tutulmadır. Failin hile ve desiseyi askerlikten tamamen veya kısmen kurtulmak özel kastıyla yapması gereklidir.

Suçun unsurları,