Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ‘Yüksel Erdoğan ve Diğerleri’ Kararının, Türk Ceza Hukuku Yönünden İncelenmesi

Hüseyin ERTUĞRUL

ÖZET:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, emniyet güçleri tarafından yapılan operasyonlarda, güvenlik kuvvetlerine karşı gerçekleştirilen silahlı saldırıları, meşru müdafaa kapsamında değil; kuvvet kullanmanın zorunluluğu çerçevesinde değerlendirmektedir.

Yeni bir karar olan ‘Yüksel Erdoğan ve Diğerleri’ davasında AİHM, ilk ateşin çatışma sonucu ölen kişilerden açılmış olduğu ve bu ateşe güvenlik güçleri tarafından karşılık verilmesinin -hayatlarının tehlikede olmasından bahisle- kesinlikle gerekli olduğuna ve bu bağlamda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin yaşama hakkını düzenleyen ikinci (2.) maddesinin çiğnenmediğine hükmetmiştir.

Anahtar Kelimeler: Yaşama hakkı, meşru müdafaa (yasal savunma).

I. Olay

28 Eylül 1994 tarihinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polis memurları tarafından, Fuat Erdoğan, Elmas Yalçın ve İsmet Erdoğan, İstanbul/Beşiktaş’ta bir kafede öldürülmüştür.

Öldürülen kişiler, polislerin kimlik istemelerine ters çıkıp silahla karşılık vermişlerdir. Daha sonra yapılan incelemeler sonucu bu kişilerin sahte kimlik taşıdıkları ve DHKP-C örgütüne üye oldukları tespit edilmiştir.