Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Şüphe Feshi

Öcal Kemal EVREN

ÖZET:

Şüphe feshi, işverenin, işçinin suç niteliği taşıyan veya benzer nitelikte sözleşmeye ağır aykırılık teşkil eden bir davranışından şüphelendiği ve bu şüphe nedeniyle taraflar arasında iş ilişkisinin devamı için gerekli olan güvenin ortadan kalktığı veya ağır biçimde zarar gördüğü hallerde iş sözleşmesini feshettiği bir hal olup, unsurlarını şüphenin işçinin suç niteliği taşıyan veya sözleşmeye aykırılık teşkil eden bir davranışının bulunması, davranışın işyeri veya iş ilişkisi ile ilgili olması, şüphenin belli ölçülerde somutlaştırılarak bir kanata dönüşmesi ve objektif bir nitelik taşıması oluşturmaktadır. Şüphe feshinin, geçerli bir fesih nedeni olarak kullanılabilmesi genel ve kolay anlaşılabilir bir sonuç doğurmakta; tek başına şüphe olgusunun belli şartlarda haklı bir fesih gerekçesi oluşturması da mümkün gözükmektedir.

Anahtar Kelimeler: Fesih, iş sözleşmesinin feshi, şüphe feshi, geçerli fesih, haklı fesih.

Giriş

Özellikle Alman İş Hukuku Sistemi içinde bir süreden beri ifade edilen şüphe feshi kavramının bizim hukukumuzda da kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Bu konuda önceden adı konulmadan yapılan yorumlar, şüphe feshi olarak kavramlaştırılmış ve kaynak olarak Alman İş Yargısına atıfta bulunulmuştur.

Bu durum konunun hukuk sistemimiz içinde yeni yeni tartışıldığını veya tartışılacağını göstermektedir. Bu itibarla gerek uygulamada yargı kararlarının gerek hukuk normlarının mevcut durumu ne şekilde ele aldığı ve açıkladığı önem arz etmektedir.