Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Belediye Kurmaktan Belediye Kaldırmaya…

Remzi ÖZMEN

80’li yılların ikinci yarısına doğru il, ilçe kurma; öyle ya da böyle nüfusu 2000’i geçen(!) her yeri belediye yapma çabası başlatılmıştı. Özellikle yüksek getirisi olan ilçeler, sınırlarının neredeyse birbirine karıştığı belediyeciklere bölünmüştü.

Bunun en iyi örneklerinden biri, bu satırların yazarının doğup büyüdüğü Alanya’dır. İlçedeki belediye sayısı 20’ye yaklaşmıştı. Öyle ki son olarak belediye yapılan Emişbeleni’nin nerede olduğunu, 50’sine yaklaşan ben bir yana, yine doğma büyüme Alanyalı olan ve 80’ine merdiven dayamış babam bile tam olarak bilmiyordu.

Sonunda 6.3.2008 günlü ve 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla, 862 belediye ile birlikte Emişbeleni’nin de tüzel kişiliği köye dönüştürüldü. Hemen belirtelim ki burada dikkati çeken, 3.7.2005 günlü ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 11’inci maddesinin ikinci fıkrasındaki “Nüfusu 2.000'in altına düşen belediyeler, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür.” hükmüdür.