Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal, İthal ve İhraç Etmek ile Satmak, Satın Almak, Kabul Etmek ve Bulundurmak Suçları

Nurullah TEKİN

ÖZET:

İki bölümden oluşan bu çalışmada; ilk bölümde; uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin imal, ithal ve ihracı suçunu, bu suçların unsurlarını, özel görünüş biçimleri; ikinci bölümde ise; uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satmak, satışa arz etmek, başkalarına vermek, sevk etmek, nakletmek, depolamak, satın almak, kabul etmek ve bulundurmak suçu incelenmiş ayrıca bu suç türünün eski kanun zamanındaki düzenleniş biçimi, bazı benzer ve farklı yönleri irdelenerek Yargıtayın bu hususlara ilişkin vermiş olduğu bazı kararlara atıftarda bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerle ilgili suçlar, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin imal, ithal ve ihracı suçu, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satmak, satışa arz etmek, başkalarına vermek, sevk etmek, nakletmek, depolamak, satın almak, kabul etmek ve bulundurmak suçu.

Giriş

Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerle ilgili suçlar , hem ulusal hem uluslararası düzenlemelere konu olan ve önemi her geçen gün daha da artmakta olan bir suç çeşididir. Özellikle günümüzde uyuşturucu madde ticaretinin ulaştığı boyutlar, büyük ve ağırlaştırıcı etkileri düşünüldüğünde, çok ciddi noktalara ulaşmış durumdadır. Ayrıca belirtmek gerekir ki, uyuşturucu madde suçları bütün dünyada güncelliğini korumaya devam ettiği gibi, bu suçların en ağır şekilde cezalandırılmasını veya tam aksine sigara gibi bu tür maddelerin satışının da serbestleştirilmesini savunanlar arasındaki görüş ayrılıkları çözümsüzlüğünü korumaktadır1. Bu maddelerin ticareti ile ilgili suçlar, kamu sağlığına verdiği zararların yanı sıra, silah alım satımından kayıt dışı para sirkülasyonuna, terör örgütlerini finans etmekten, mafyalaşmaya kadar bir çok alanda etkisi olan ve devam eden suçlardır. Bundan dolayıdır ki, yapılan her yeni düzenlemeyle bu suçun daha ciddi yaptırımlara bağlanması amaçlanmaktadır.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin imal ve ticaretine ilişkin suçlar, 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanununun (TCK) “Ammenin Selameti Aleyhinde Cürümler”i düzenleyen yedinci babının üçüncü faslında, “Umumun Sıhhatine, Yenecek ve İçecek Şeylere Müteallik Cürümler” başlığı altında 403. maddede düzenlenmişti. 5237 sayılı TCK’da ise Kanunun “Topluma Karşı Suçlar”ı düzenleyen üçüncü kısmının, üçüncü bölümünde, “Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar” başlığı altında 188. ve 189. maddelerde hüküm altına alınmıştır.