Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türkiye’deki Suriyelilerin 
Güncel Hukuki Durumu

Current Legal Situation of the Syrians in Turkey

Ceyda Süral

Ülkemizde sayıları giderek artan Suriyelilerin hayatlarımızın bir parçası haline geldiği bir gerçektir. Suriyelilerin hukuki statüsü, Türkiye’deki hakları, gelecekleri konusunda çeşitli görüş ve endişeler devam ederken, son günlerde Suriyeliler Avrupa Birliği ile yapılan vize muafiyeti görüşmelerinin de konusunu oluşturmuştur. Bu konular televizyon, gazete ve sosyal medyada yer alan birçok haberde yer bulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir yandan, şu anda Türkiye’de bulunan Suriyelilerin hukuki statüsü nedir, Türkiye’de hukuki hakları nelerdir konularında hukukçu gözüyle teorik bilgi vermek; diğer yandan da Avrupa Birliği’ne vizesiz giriş meselesi ile Suriyeliler probleminin hukuki bağlantısını ortaya koymaktır.

Suriyeliler, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, AB - Türkiye Geri Kabul Anlaşması, Vize Muafiyeti.

We have already acknowledged that Syrians are part of our lives and their numbers are growing each day. While different opinions and concerns are raised about the legal status, rights and future of the Syrians; they have also formed the main topic of waiver of visa negotiations with the European Union. These matters are, nowadays, main subjects of news on TVs, newspapers and social media. The aim of this study is to provide theoretical information on the legal status and legal rights of the Syrians under Turkish law; and to reveal the legal connection between the ongoing waiver of visa negotiations with the European Union and the Syrians problem.

Syrians, Foreigners and International Protection Law, EU - Turkey Readmission Agreement, Waiver of Visa.

GİRİŞ

Sokaklarda gördüğümüz evsiz Suriyeliler ve her gün yenisi gelen sahil beldelerimizden kaçmaya çalışırken yakalanan veya hayatlarını yitiren Suriyeliler; yüreğimizi burkan Suriyeli çocuklar, hayatlarımızın bir parçası haline geldi. Suriyeliler meselesi birçok habere, köşe yazısına, akademik çalışma ve toplantılara konu olmakla beraber; Suriyelilerin Türk hukukundaki durumlarının ne olduğu ve Türkiye’nin onlara hukuki bir koruma sağlayıp sağlamadığı konusunda toplumda tam bir netlik oluşmuş değil.

Diğer yandan, geçtiğimiz yılın son aylarında Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği’ne vizesiz girişi için Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalar, mutabakatlar basında geniş yer aldı. Türk vatandaşları, Ekim 2016 itibariyle vizesiz Avrupa’ya giriş umudu içine girdi.

Bu çalışmanın amacı, bir yandan, şu anda Türkiye’de bulunan Suriyelilerin hukuki statüsü nedir, Türkiye’de hukuki hakları nelerdir konularında hukukçu gözüyle teorik bilgi vermek; diğer yandan da Avrupa Birliği’ne vizesiz giriş meselesi ile Suriyeliler probleminin hukuki bağlantısını ortaya koymaktır.