Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taşınmaz (Konut) Davalarının Tüketici Mahkemesinde Görülmesinin Koşulları

Mehmet Akif TUTUMLU

Bir konut (daire) satışından kaynaklanan uyuşmazlığın Tüketici Mahkemesinde görülebilmesi için; sözleşmenin resmi şekilde yapılmış olması, satıcının profesyonel olarak bu işte iştigal etmesi, konutun yatırım amacıyla değil kişisel/ailesel gereksinimi karşılamak niyetiyle alınmış olması gerekir. Bunların dışında, konutun bitmiş olması, hatta inşaatına başlanmış olması şart değildir.

Konut, Tatil Amaçlı Konut, Tüketici Mahkemesi’nin Görevli Olduğu, Görevi Saptayan Kriterler

A- Sorunun Takdimi

Tüketici hukukumuzun temel kodu olan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK)’da 2003 yılında 4822 sayılı Yasa ile yapılan tadilat, radikal bir değişikliği, bir yeniden yapılanmayı da gündeme getirdi.

Bunlardan biri 3’üncü maddedeki “mal” kavramının yeniden tanımlanması şeklinde gerçekleşti. Gerçekten TKHK m. 3/c’nin ilk versiyonunda1 mal kavramı “ticaret konusu taşınır eşyayı” tanımlar şekilde kaleme alınmışken, 2003 değişikliğinde bu kavramın kapsamı hayli genişletilmiş ve sonuçta “alışverişe konu konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallar” da mal kavramına dahil edilmiş, böylece tüketicinin korunma alanı genişletilmiştir.2

Bu değişiklikle AB mevzuatına uyum sağlamaya çalışırken, Avrupa hukukundan daha (ileri) bir adım atmış, o ülkelerde ve AB direktiflerinde bulunmayan bir hususu (konut satışı nı) Tüketici Yasası’na almış bulunuyoruz.