Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5651 Sayılı Yasa Kapsamında Tutulan İnternet Trafik Bilgilerinin Özel Hayat ve Hayatın Gizliliği Kapsamında Değerlendirilmesi

Servet YETİM

ÖZET:

Bu çalışmada İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun kapsamında tutulan trafik bilgilerinin hukuka uygunluğu incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: İnternet, trafik bilgilerinin saklanması, internet trafik bilgisi, internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanun.

A. Giriş

Bilişim teknolojileri nin kötüye kullanımını önlemek amacıyla bir kısım yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu yasal düzenlemelerin yapılması sırasında orantılılık ilkesi her zaman korunamamış, bir kısım temel özgürlüklerin de kısıtlanmasına sebebiyet verilmiştir. İnternet , özellikle son zamanlarda haberleşme faaliyetlerinde de çok sık şekilde kullanılmakta olmasından dolayı trafik bilgisinin takibi ile internet kullanıcısının her türlü hareketinin izlenmesi mümkün olmaktadır. Bu da başta haberleşme hürriyeti olmak üzere özel hayatın gizliliğini ihlal ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelmektedir. Bu çalışmada İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun kapsamında tutulan trafik bilgilerinin hukuka uygunluğu incelenecektir.

B. İnternet Nedir?

İnternet, birçok bilişim sisteminin birbirine bağlanması ile dünya çapında haberleşebilen ve sürekli büyüyen iletişim ağına verilen isimdir. İnternet ortamının en önemli özelliği, her türlü düşüncenin ifade edilebildiği bir özgürlükler platformu olmasıdır. Son zamanlarda teknolojideki hızlı gelişme sonucunda internet üzerinden yapılan iletişimin çeşitliliği ve boyutları akıl almaz seviyelere ulaşmıştır.