Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnşaat Sözleşmesinde Yüklenicinin Bildirim Borcu

Entrepreneur’s Duty of Notification in Construction Contract

Öz Seçer

Bu çalışmanın konusunu inşaat sözleşmesinde yüklenicinin bildirim borcu oluşturmaktadır. İnşaat sözleşmesinde özen ve sadakat borcunun özel bir görünümü olan bildirim borcu yükleniciye, sözleşmenin gereği gibi ifasını tehlikeye düşüren durumları iş sahibine haber verme yükümlülüğü getirmektedir. Yüklenicinin bildirim yükümlülüğünü yerine getirmesi sayesinde iş sahibi sözleşmenin ifasına devam edilmesini isteyebileceği gibi, sözleşmenin sona erdirilmesi yoluna da başvurabilmektedir. Çalışmada, yüklenicinin bildirim borcunun şartları ve ihlali halinde bağlanan sonuçlar, kanunda yer alan diğer özel bildirim yükümlülükleri incelenmiştir.

İnşaat Sözleşmesi, Yüklenici, İş Sahibi, Bildirim Borcu.

The subject of this study is entrepreneur’s obligation of notification. The obligation of notification which is a specif view of the obligation of loyalty, brings the duty of notification of situations which endanger the execution of the contrat to entrepreneur. Because of the fullfilment of the duty of notification, the client can demand ongoing of the execution of the contract or prefers to terminate the contract. The conditions of the duty of notification and the consequences of breach of duty and the other duty of notifications are examined in the study.

Construction Contract, Entrepreneur, Obligation of Notification.

GİRİŞ

Günümüzde nüfusun artması, teknoloji ve sanayi alanında meydana gelen gelişmelere bağlı olarak yeni yapılara ihtiyaç duyulması, inşaat sözleşmesinin uygulanma alanını genişletmiştir. İnşaat sözleşmesinde yüklenici, yalnız yapının teslimi borcunu değil, yapının teslim borcu yanında yapının meydana getirilmesi aşamasında da bir takım borçlar yüklenmiş bulunmaktadır. Bunlardan biri de bildirim borcudur. Yüklenici tarafından bildirim borcunun ifası ile yapının sözleşme koşullarına uygun olarak meydana getirilmesi sağlanmakta ve iş sahibinin sözleşmenin ifası ile elde etmeyi umduğu menfaati karşılanmış olmaktadır. Çalışmanın ilk kısmında bildirim borcunun şartları ve yerine getirilmesi incelenmiş, ikinci kısımda ise bu borcun ihlali ve ihlale bağlanan sonuçlar ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

 

I. BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Yüklenici, üstlendiği işi yapma yönünden uzman bir kişi olup iş sahibini aydınlatma, ona tavsiyede bulunma ve inşaatın yapılması bakımından önem taşıyan her konu, durum ve olay hakkında ona bilgi vermekle yükümlüdür1. İnşaat sözleşmesinde yüklenicinin genel bildirim borcu, TBK m. 472/f. 3’ten kaynaklanmaktadır. Hükümde yüklenicinin genel bilgi verme yükümlülüğünün yasal olarak somutlaştırılmış bir hali söz konusudur2.