Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Manevi Zararın Belirlenmesi ve 
manevi Tazminatın Hesaplanması 
- Türk Hukukuna Manevi Zararın İki Aşamalı Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Model Önerisi*

Determination of Moral Damages and Evaluation of Damages For Pain and Suffering Proposal for the Evaluation of Moral Damages in Two Stages in Turkish Law

O. Gökhan ANTALYA

Çalışmada, uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak belirlenmesi üzerinde durulmuş, konuya ilişkin hakimin takdir yetkisi de incelenmiştir. Konu, İsviçre Federal Mahkemesi’nin ve Yargıtay’ın uygulamaları ile birlikte karşılaştırmalı olarak ele alınarak, manevi tazminatın belirlenmesine ilişkin Yargıtay uygulamasındaki aksaklıklara değinilmiştir.

Manevi Tazminat, Manevi Tazminatın Uygun Bir Miktar Para Olarak Belirlenmesi, Manevi Tazminatın Türk Lirası Olarak Belirlenmesi, Hakimin Takdir Yetkisi, Manevi Tazminata İlişkin İsviçre Federal Mahkemesi Uygulaması.

In this article, determination of sufficient amount of money as a moral damage and judicial discretion concerning to the subject matter are addressed. This subject matter is examined in the light of Switzerland Bundesgericht and the Supreme Court of Appeal’s enforcements. Furthermore, deficiencies of Supreme Court of Appeal’s decisions in the determination of moral damage are analyzed.

Moral Damage, Determination of Sufficient Amount of Money As a Moral Damage, Determination of Moral Damage As a TL, Judicial Discretion, Moral Damage Enforcements of Switzerland Bundesgericht.

GİRİŞ

Manevi zarar miktarının belirlenmesi, bir yandan zarar görenin zararının telafisini, diğer yandan onun duyduğu ruhsal ve psikolojik acıyı tatmin ederek denkleştirmek amacı güttüğünden, parayla ölçülemez; sadece hakim tarafından takdir edilir. Hakimin takdir yetkisinin olması demek, onun keyfine göre karar vereceği anlamına gelmez, hakim belirlediği tazminatın gerekçesini de kararında ortaya koymalıdır.

Hakim hukuk kuralını uygularken, yerleşmiş yargı kararlarından ve doktrinden yararlanmakla yükümlüdür. Bu çalışmada yargı uygulamaları mukayeseli hukuk yargı uygulaması ile doktrindeki çalışmalarla mukayese edilmiş ve hukuk doktrininde bu konuda ileri sürülen görüş ve metodlar incelenerek, Türk hukuku için manevi zararın iki aşamalı olarak belirlenmesi metodunun uygulanması önerilmiştir. Doktrinde son dönemde biri Doç. Dr. Fulya ERLÜLE1, diğeri Yrd. Doç. Dr. Hülya ATLAN2 tarafından iki bilimsel monografi yayınlanmış; bu monografiler de manevi zararın iki aşamalı olarak belirlenmesi metodu incelenmiştir. Bu iki bilimsel monografi çalışmamın hareket noktası olmuştur.

Türk yargı uygulamasının düşük miktarda manevi tazminat belirlemediği, yeknesaklığın olmadığı ve bu kararlarını gerekçelendirmediği gözlenmektedir. Bu çalışma bu sorunlara kısmen de olsa cevap aramaktadır.