Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Borcun İfa Edilmeyeceğinin Önceden Bildirilmesi

Ali Hulki Cihan,Selin Sert

Borcun ifa edilmeyeceğinin bildirilmesi, borçlu tarafından vade tarihinden önce alacaklıya bildirimde bulunularak borcun ifa edilmeyeceğinin bildirilmesidir. Kavramın 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda karşılığı bulunmamaktadır. Borcun ifa edilmeyeceğinin bildirilmesi kavramını ifa engeli olup olmadığı ve hukuki niteliği çalışma konusunun temelini oluşturmaktadır.

Borçlu, Alacaklı, Vade, Borcun İfa Edilmemesi.

Be notified of the debt would be carried out by the borrower, the creditor before the due date would be carried out by a notification of the debt is reported. Concept No. 6098 there is no provision in the Turkish Code of Obligations. The execution of debt would be notified as to whether the concept impediment and the legal nature of the work is the basis of the subject.

Debtors, Creditors, The Maturity of the Debt to be Carried Out.

GİRİŞ

Borcun ifa edilmeyeceğinin önceden bildirilmesi, karşılığını kavram yönünden Türk Borçlar Kanunu’nda bulmayan, ancak hemen bütün borç ilişkileri için uygulamadan söz konusu olan bir durumdur. Bu durumda sözleşme adaletini sağlama adına borç ilişkisinin çözülmesi esnasında doğru hükümlerin uygulanması, sözleşme adaleti bakımından kaçınılmaz bir zorunluluktur. Sözleşmedeki edimlerin ifası yönünden deyim yerindeyse “perşembenin gelişinin çarşambadan belli olduğu” durumlarda çözüm hem pratik fayda sağlamaya yönelik olmalı, hukuk kurallarının doğru yorumuna dayanmalı, hem de hakkaniyete uygun olmalıdır.

Bu esaslardan hareketle aşağıda iki bölümde konuyu inceleyeceğiz.

I. BORCUN İFA EDİLMEYECEĞİNİN ÖNCEDEN BİLDİRİLMESİ KAVRAMI

Geçerli olarak kurulan ve sonuç doğurmaya yönelen her borç ilişkisinin ifa ile sona ermesi beklense de, bu ilişkinin her zaman ifa ya da ifa yerini tutan bir edimle son bulması mümkün olmamakta ya da mümkün olamamaktadır. Borç ilişkisinin bu şekilde ifa ya da ifa yerini tutan bir edimle son bulmaması bazen borçludan bazen alacaklıdan bazen de tamamen farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır. İfanın gerçekleştirilmemesinin nedeni; borç ilişkisi1 kurulduktan sonra ortaya çıkabileceği gibi borç ilişkisi kurulmadan önce de var olabilir. Tüm bu hallerde ifa ya hiç yapılmaz, ya hiç gerçekleşmez veya borç gereği gibi ifa edilemez. Edimin ifası sırasında ortaya çıkan umulmayan haller de ifanın gerçekleşmesini engelleyebilmektedir. Sözleşmenin ifasının değişen koşullar nedeniyle gerçekleştirilememesi de imkân dâhilinde olabilmektedir. Bu hallerin tamamı ifa engelleri2, ifa arızaları3 veya ifa ihlalleri4 olarak ifade edilmektedir. İfa engelini; tarafların iradesi dışında olan ve akdin yapıldığı sırada öngörülmesi mümkün olmayan, borcun gereği gibi ifasını engelleyen her türlü olay olarak tanımlanabiliriz.