Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu

S. Numan ÖZCAN

Çalışmada 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220. maddesinde düzenlenen “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma” suçu ele alınmıştır. Suçun düzenlendiği önceki Ceza Kanunlarına da kısa bir değinmeden sonra 765 sayılı TCK’daki durumu incelenilmiş; suçun unsurları, özel görünüş biçimleri, müeyyidesi ve etkin pişmanlık hali üzerinde durulmuştur.

Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Suç İşlemek Amacıyla Örgütlenme, Örgütlü Suç, Örgüt.

This study is about “the crime of founding an organization with the purpose of committing crime” that involved in 220th article of the Turkish Penal Code, no. 5237. We have stated the legal structure of this crime, its elements and punishment after comparing briefly with former Turkish Penal Code.

The Crime of Founding an Organization With the Purpose of Committing Crime, Founding an Organization With the Purpose of Committing Crime, Organized Crime, Criminal Organizations.

GİRİŞ

Bireysel işlenen suçların yanında bazı suçlar örgütlü olarak da işlenmektedir. Örgütlü olmak suçun işlenmesini kolaylaştırdığından, bu yola başvurulmasının sayısı giderek artış göstermektedir. Suç işlemeyi kolaylaştırdığı göz önüne alındığında, suç işlemek amacıyla örgüt kurmanın da tehlike oluşturduğu görülmektedir. Bu tehlikeyi önlemek amacıyla örgüt kurma fiili, Ceza Kanunlarında ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmiştir1. 5237 sayılı TCK’da “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü kısmının beşinci bölümünde; “Kamu Barışına Karşı Suçlar” altında 220. maddede “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu” düzenlenmiştir. Maddeye bakıldığında yalnızca örgüt kuranın değil; yöneten, üye olan, üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen ile bilerek ve isteyerek yardım edenlerin de kapsama alındığı görülmektedir. Dolayısıyla madde başlığının sadece “örgüt kurma” olması eleştirilmiştir. Bunun yerine “örgütlenme” ifadesinin kullanılmasının daha doğru olabileceği doktrinde savunulan bir görüştür2.

Kanun koyucu da örgütlenme yoluna gidilerek işlenen suçları ve bu örgütlenmeyi önlemek adına bu alana ilişkin değişik düzenlemeler getirmiştir. Bu çalışmamızda 5237 sayılı TCK’nın 220. maddesinde düzenlenen “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçunu mercek altına alma gayretinde olacağız. Nisan 2013’te getirilen değişikliklerle birlikte bu suç tipinin ele alınmasının literatüre katkı sağlamak bakımından faydalı olması umut edilmektedir.

1. SUÇUN ÖNCEKİ VE MEVCUT KANUNLARDAKİ DÜZENLEMELERİ

Suç işleme amacıyla örgütlenme suçu hukuk sistemimize 1810 Fransız Ceza Kanununa paralel bir şekilde 1274 (1858) Ceza Kanunname-i Hümayunu’nun 58. maddesi ile girmiştir3.