Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

NSU Davası ile İlgili Olarak Türk Gazetecilerin Yaptığı Bireysel Başvuru İşlemine Karşı Almanya Anayasa Mahkemesi’nin Verdiği Kararın Çevirisi

Kürşat Ersöz

Kamu oyunda NSU davası olarak bilinen dava hem Türk hem de Alman kamuoyunu ciddi şekilde meşgul etmektedir. Yabancı düşmanlığının en uç örneklerinden birisi olan suçlar dizisi Alman hukuk sistemi açısından önemli bir kilometre taşı niteliğindedir. Davanın yürütülmesi sırasında Münih Mahkemesi’nin Türk gazetecilere yönelik olarak verdiği akreditasyon kararı, önemli tartışmalar yaratmış, davanın daha başlamadan meşruiyetinin sorgulanmasını yol açmış, fakat Anayasa Mahkemesi’nin verdiği son derece özgürlükçü bir kararla eşitsiz uygulama son bulmuştur.

Anayasa Şikâyeti, Temel Haklar, Eşitlik, Haber Alma Hakkı, Akreditasyon, Usul Hukuku, Yürütmeyi Durdurma.

NSU-known cases in the public of both Turkish and German has been engaged in a serious way. Which is one of the most extreme examples of xenophobia array of offenses in terms of the German legal system is an important milestone. Litigation during the execution of Munich Court, against Turkish journalists and given as accreditation decision, considerable debate has created a case before it starts legitimacy to the questioning of led, but the Supreme Court has given an extremely liberal decision unequal application has ended.

Constitutional Complaint, Fundamental Rights, Equality, The Right to Information, Accreditation, Procedural Law, Temporary Injunction.

I

Başvurucunun Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunma sebebi, Münih Eyalet Mahkemesi’nde görülmekte olan, kamuoyunda bilinen adıyla NSU Davası1 ile ilgili olarak mahkemenin aldığı bazı basın yayın kuruluşlarına yönelik olarak duruşmanın sürekli olarak takibi konusunda uygulanan akreditasyon uygulanması kararıdır. Başvurucu, söz konusu karar ile ilgili olarak şikâyet süreci boyunca kararın yürütülmesinin durdurulmasını talep etmekte ve nihai olarak Eyalet Mahkemesi’nin bu yöndeki kararının kaldırılmasını talep etmektedir.

1. Şikâyete konu olan dava, NSU- Terör Hücre Yapılanması’nın sorumlusu olarak Beate Z. ve diğer arkadaşlarına karşı, Federal Başsavcılık tarafından Münih Eyalet Mahkemesi’nde açılmıştır. Davanın konusu ise ilgili şahısların Türk vatandaşlarına veya Türk kökenli Alman vatandaşlarına karşı gerçekleştirdikleri cezai eylemlerin soruşturulmasıdır. Uluslar arası medyanın davaya olan ilgisi ulusal basın kadar yüksek seviyededir.

2. Şikâyetçilerden ilki S. gazetesinin yayım sahibi sorumlusudur. Yayım sorumlusu, S. Gazetesinin Almanya’daki her beş Türk’ten birisi tarafından okunduğunu ifade etmiştir. 2. Başvurucu ise Gazetenin Genel Yayın Yönetmen yardımcısı ve Almanya temsilcisidir. Şikâyetçi olan gazeteciler, Ocak 2013 tarihinde, davanın görülmekte olduğu Münih Eyalet Mahkemesi’ne davayı izlemek için resmi talepte bulunmuşlardır. Bu talebe istinaden Mahkeme tarafından başvuru değerlendirilmiş ve netice olarak başvurunun reddedildiği, başvuruculara elektronik posta yoluyla iletilmiştir. Kendileri, akreditasyon ile ilgili sürenin yazılı bildirim ile başlayacağını iddia etmektedirler.