Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Danıştay Kararları Işığında Kurumlar Arası ve Kurum İçi Geçici Süreli Görevlendirme

Temporary Appointment between and within State Departments in the Light of the Council of State Decisions

Cemil Kaya

GİRİŞ

Kamu personel hukukunda, kamu görevlilerinin kadrolarının bağlı bulunduğu kurumda çalışmaları esastır. Bununla birlikte, kurum tarafından resen veya kamu görevlisinin talebi üzerine ve belirli şart ve usullerle kamu görevlileri, kurumları tarafından geçici süreli görevlendirme işlemlerine tabi tutulabilmektedir. Bu durumda kamu görevlisinin, kural olarak, asıl kadrosu görevlendirme işlemini tesis eden kurumda kalmaktadır. Geçici süreli görevlendirme aynı kurumun farklı birim ve/veya görev yerlerine olabileceği gibi farklı kurumlara da yapılabilmektedir. Dolayısıyla, geçici süreli görevlendirme bazen görev yapılan kurum ve görev yeri sınırları içinde kalmakta, bazen de bu sınırların dışına taşabilmektedir. Yani kurum içi geçici süreli görevlendirme ve kurumlar arası geçici süreli görevlendirme olabilmektedir. Bu konudaki mevzuat hükümleri ise hem dağınık hem de yeterince açık değildir.

Mevzuatta, diğerleriyle birlikte, geçici süreli görevlendirilen personele ilişkin özel hükümler de bulunmaktadır. Örneğin, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinde, idare ve vergi mahkemelerinin, geçici görevlendirme işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili olarak verdikleri nihai kararlara karşı bu mahkemelerin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemelerine itiraz edilebileceği; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 9. maddesinde, diğerleriyle birlikte, geçici görevle yurt dışında bulunan devlet memurlarının da devletin itibarını veya görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranışlarda bulunamayacakları; 177. maddesinde, devlet memurlarının geçici olarak görev yerlerinden ayrılmaları halinde yol giderleri ve gündeliklerinin yolluklar hakkındaki özel kanun hükümlerine göre ödeneceği belirtilmiştir.

İşte bu makalede, çeşitli mevzuat hükümleri örnek verilmek ve Danıştay içtihatlarıyla bunları zenginleştirmek suretiyle, kurum içi ve kurumlar arası geçici süreli görevlendirme kurumu ele alınmaya ve değerlendirilmeye çalışılacaktır.