Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun İdari ve Hukuki Yapısı Açısından Anayasa Mahkemesi Kararı ve Anayasa Değişikliği Işığında Tahkim Kurulu’nun Yapısına İlişkin Öneriler

Constitutional Court Decision in Terms of Administrative and Legal Structure of Turkish Football Federation and Suggestions Related to the Structure of Arbitration Commission in the Light of the Constitution Amendment

Serkan Çınarlı

Spor organizasyonları özellikle futbol bugün çok geniş kitlelere hitap eden büyük ekonomik etkinliklerdir. Federasyonlarca verilen kararların yargı sürecinde uzun süre belirsiz kalması, bu dinamik yapıyla bağdaşmamaktadır. Anayasa Mahkemesi, Tahkim Kurulu kararlarını yargı denetimine açmıştır. Sporun dinamik yapısı nedeniyle yasama organı tarafından Anayasa çok hızlı şekilde değiştirilmiştir. Tahkim Kurulu kararları yeniden yargı denetimi dışında bırakılmıştır. Ancak mevcut yapı, kamuoyunda birtakım kaygıları gidermekten uzak olduğundan bu çalışmada kararların tarafsızlığını sağlayıcı bazı öneriler getirilmiştir.

Tahkim Kurulu, Futbol Federasyonu, Anayasa Mahkemesi

Sports organizations, especially football are major economic activities that are widely acclaimed. The decisions given by the sports federations are generally undetermined in the judicial process and this situation does not comply with this dynamic structure. The Arbitration Commission decisions were included to the scope of judicial review by the Constitutional Court. However, the Constitution has been quickly amended by the Parliament due to dynamic structure of football. Therefore, the decisions of the Arbitration Commission are again excluded from judicial review. Current structure reveals various concerns in public opinion. In this study, we aim to bring forward some suggestions that will enable objectiveness of the decisions.

Arbitration Commission, Football Federation, Constitutional Court

GİRİŞ

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetim kurulu ve disiplin kurulu kararlarına karşı TFF Tahkim Kuruluna itiraz etme hakkı dışında bu kararlara karşı yargı yolunu kapayan yasa hükmü uzun zaman yürürlükte kalmıştır. Profesyonel futbolun dinamiklerinin farklı oluşu, çok hızlı karar alma zorunluluğu karşısında, kararlarının tamamen yargı denetimi dışında tutulmasının hukuksal olarak kabulünün zorluğu arasındaki çelişki tartışılmakla beraber, TFF Tahkim Kurulunun seçim yöntemi ve bağımsızlığı ayrı bir tartışma yaratmaktaydı.

Ankara Spor Kulübü’nün, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararını yargıya taşıması ve Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 6. maddesinin (1), (2), (3) ve (4) numaralı fıkralarının, Anayasa’nın 7., 9., 10., 36., 38., 125. ve 138. maddelerine aykırılığı savıyla iptali başvurusu ve nihayetinde TFF kararlarına karşı TFF Tahkim Kurulu dışında başka bir yargı merciine başvurulamamasına ilişkin yasa hükmünün Anayasanın 36. maddesine aykırı bulunarak iptali, çok önemli yeni bir süreci başlatmıştır.

Bu çalışmada, TFF yönetim ve disiplin kurulu kararlarına karşı TFF Tahkim Kurulu dışında yargı yolunun kapatılmasına ilişkin yasa hükmünün, Anayasanın 36. maddesine aykırılığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’nce iptali sonrasında, Anayasa m. 59’da yapılan değişiklik1 ile TFF Tahkim Kurulu’nun mevcut yapısında ki eksikliklere profesyonel futbolun dinamiğine uyum sağlayacak çözüm önerileri getirmek ve güncel soruna dikkat çekmek amaçlanmıştır.