Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İcra ve İflas Kanunu Madde 89 Hükmüne Göre Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz

Appeal against the First Notice of Seizure According to Article 89 of the Insolvency Act

Leyla AKYOL ASLAN

GİRİŞ

İcra ve İflas Kanunu m.89,I hükmüne göre1, hamiline ait olmayan veya cirosu kabil bir senede müstenit bulunmayan alacak veya sair bir talep hakkı veya borçlunun üçüncü şahıs elindeki bir taşınır malı haczedilirse, icra dairesi, haczi, bir haciz ihbarnamesi ile üçüncü kişiye bildirir. Hemen belirtmek gerekir ki, adı geçen hüküm, ancak hamiline ait veya cirosu kabil bir senede bağlı bulunmayan alacaklar ile borçlunun maaş ve ücreti dışında kalan alacaklar bakımından uygulanma olanağına sahiptir2. Zira Kanun, maaş ve ücret hacizlerinde başka bir yöntem benimsemiş bulunmaktadır (İİK m.355).

İİK m. 89 hükmü ile getirilmiş olan bu usulde, üçüncü kişi elinde bulunan, daha doğrusu bulunduğu iddia edilen alacak ya da taşınır mal, icra dairesinin, bunların haczine karar vermesi ve bunu haciz ya da icra tutanağına yazması ile haczedilmiş sayılır3. Yani haciz işlemi tekemmül etmiş olur. İİK m. 89 hükmü gereğince yapılacak haciz ihbarnameleri, haczin tekemmül etmesinin bir şartı değildir. Aksine, bu maddeye göre yapılan bildirimler, sadece bir muhafaza tedbiridir. Yapılacak olan haciz ihbarnamelerinin amacı, üçüncü kişi elinde gerçekte borçluya ait bir alacak veya taşınır mal olup olmadığının tespit edilmesi4 ve eğer mevcut ise bunun üçüncü kişi elinden çıkmasının önlenmesidir5. Aksi takdirde, takip borçlusunun üçüncü kişi elinde bir hak veya malı olsa bile, bunun elden çıkması tehlikesi bertaraf edilmiş olmayacaktır. Kaldı ki haczin, üçüncü kişideki hak veya malın haczedildiğinin haciz tutanağına (ya da icra tutanağına) yazıldığı esnada gerçekleşmiş olduğu kabul edilmiş olmasaydı, haczin hangi tarihte gerçekleşmiş sayılacağı hususunda bazı tereddüt ve sorunlar ortaya çıkabilirdi.

Uygulamada m.89 hükmü daha çok, borçlunun bir bankadaki mevduatının haczinde uygulanmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın konusunu teşkil eden birinci haciz ihbarnamesine itiraz hususu, sadece kendisine birinci haciz ihbarnamesi gönderilen bir banka açısından incelenecektir.