Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Devlet Memurları Kanunu Değişiklikleri Çerçevesinde “Memur Özlük Sisteminde İdari Başvurular”

“Administrative Aplications” at Civil Servants Efficiency Record System, in the Framework of the New Amandments to the Civil Servants Law

Aynur CİDECİGİLLER

GİRİŞ

Memur olarak kabul edilen kişilerin kanunlarla belirlenmiş şartlar altında sahip oldukları haklara ‘özlük hakkı’ denilmektedir. Devlet memurlarının özlük haklarını düzenleyen genel kanun 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunudur. Kanun devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenleme amacı ile çıkarılmıştır (DMK md. 2). Çok sayıda kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin hükümler içermesi sebebi ile gündemde torba yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda da birçok önemli değişiklik yapılmıştır.

657 sayılı Kanunun kapsamı altındaki personelin yine kanun tarafından kendilerine sağlanan haklardan yararlanabilmeleri için kanunda öngörülen gerekli başvuruları ilgili makamlara yapmaları gerekmektedir. Bu başvuruların niteliğinin bilinmesi, başvuruların doğurduğu sonuçları tespit edilebilmek açısından oldukça önemli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızın amacı en kısa şekli ile idari makamlara yapılan başvurular olarak tanımlanabilecek idari başvuru1 kavramının Devlet Memurları Kanununun öngördüğü özlük sistemi açısından uygulamasını tespit edebilmektir.

Bu amaçla çalışmamızda son yapılan yasal değişikliklerle beraber Devlet Memurları Kanunu özlük sistemindeki idari başvuruların yeri, esasları ve sonuçları incelenecektir.