Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Şiddet Suçlarının İşlenme Yöntemleri

Şiddet suçları, toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyen suçlardır. Hem şiddet suçlarının hem de bu suç faillerin ortak bazı özellikleri olmakla birlikte, geniş bir alanda farklı motiflerle işlenebilmektedirler. Şiddet suçları fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet, ihmal ve yoksun bırakılma şeklinde açığa çıkabilmektedir. Fiziksel şiddet suçluları ile mağdurlar arasında genellikle bir tanışma söz konusu iken, cinsel şiddet suçlarında genellikle zanlı ve mağdur birbirlerini tanımamaktadırlar. Bu suçlar kimi zaman töreler, kimi zaman ruhsal rahatsızlıklar, kimi zaman kültürel gerekçeler kimi zamansa mahalle baskıları sonucu işlenmektedir.

Şiddet suçlarının doğru anlaşılması oldukça önemlidir. Bunun için öncelikli olarak insan davranışlarını iyi bilmek gerekmektedir. Bu nedenle bu alanla ilgili aktörlerin, politikacıların, sosyal hizmet uzmanlarının, kolluk kuvvetlerinin, halkın farkındalığının artırılması ve doğru davranış tarzlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Özellikle şiddet suçlarının işlenme yöntemlerinin iyi bilinerek, tam olarak sayısı yeterince bilenmeyen bu suçların raporlanmasının kolaylaştırılması ve ilgili tedbirlerin bu doğrultuda alınmasına çaba sarf edilmelidir.

1. GİRİŞ

Suçlar işlendiği toplumda sosyal düzeni bozarak, gelişmeye engel olmaktadır. Şiddet suçları işlendiklerinde toplumda hatta yaygın olarak tüm ülkede infial yaratmakta ancak bu konuda yeterli çalışma yapılmamakta ve politikalar geliştirilememektedir.

Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bu alanda yapılmış çalışmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte Türkiye’de şiddet suçluları mercek altına alınıp yeterli düzeyde incelenmemiştir. Bahse konu yerlerde yapılan çalışmalarda; yoksulluk, eğitim ve şüphelinin psikolojik durumu gibi sebepler şiddet suçlarının temel nedenleri arasında sıralanmıştır.

Suçla mücadelede suçlu tipolojisi çıkarılması oldukça önemlidir. Ancak suçlu tipolojisi kadar önemli olan, suç tipolojisi içinde değerlendirilebilecek olan suç işleme yöntemi de (modus operandi) o kadar önemlidir. Şüpheli öğrenilen ve geliştirilen bir süreç içerisinde suç işledikçe, suç işleme yöntemini geliştirmekte, suçta uzmanlaşmakta ve zamanla kendine özgü bir yöntem oluşturmaktadır. Bu bölümde hangi şiddet suçlarının hangi yöntemlerle işlendiği incelenecektir.