Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Tanığın Dinlenmesi

Yusuf Solmaz BALO

ÖZET:

Kimliği gizli tutulan tanığın ceza muhakemesinde dinlenmesinde uygulanacak yöntemlerdin birisi de, tanığın Tanık Koruma Kanununun (TKK) ifadesiyle tanığın “duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan” dinlenmesidir.

Makalede, bu yöntemin uygulanmasına ilişkin esaslar üzerinde durulmakta, yöntemin uygulanmasında tanığın duruşma salonunda mı, yoksa duruşma salonu dışında mı bulunması gerektiği hususu ile bu yöntemin gerçekleştirilmesi sırasında hakimin bulunması gereken yerin duruşma salonu ile duruşma salonu dışında dinlenen tanığın bulunduğu yerden hangisi olması gerektiği sorunları üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Tanık, Anonim Tanık , Duruşma, Duruşmada hazır bulunma hakkı, Organize suç, Terör, Savunma hakkı, Ses ve görüntü, Duruşma dışında dinleme, Suç ortağı, Kısmî anonim, Tam anonim, Kişisel bilgi.

Giriş

Çağdaş toplumların önemli özelliklerinden biri olan sosyal değişim olgusu, çözümlediği problemler yanında, bir o kadar da yeni problem ortaya çıkarmaktadır. Gelinen aşamada organize suçlar, modern bir fenomen niteliğine bürünmüştür. Suç örgütleri, devlet otoritesinin yerini alarak kendi yasalarını koymakta ve uygulamaktadır.

Bu yapı, kitle haberleşme araçlarına sahip veya etkisi altında bulundurmakta, bürokrasi ve siyasi iktidarı etkileyebilen, ekonomik yatırımlarda ve siyasi ilişkilerde hesaba katılması gereken ve hatta uluslararası ilişkiler alanında dahi kendini gösterebilen bir örgütlenmedir1.