Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşçi Alacakları Bakımından Belirsiz Alacak Davası Uygulaması

Undetermined Personel Action for Workers Recieve

Ayşe KARAKİMSELİ

Hukuk hayatımıza yeni giren belirsiz alacak davası, doktrin ve uygulamada bir takım tartışmalara sebep olmaktadır. Bu tartışmaların en öne çıkanlarından biri, işçi alacakları bakımından bu davanın uygulanabilirliğidir. Doktrinde bu konuda çok farklı görüşler olduğu gibi uygulamada da henüz bir görüş birliği oluşamamıştır. Burada işçi alacaklarının her birinin ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulması, doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu açıdan eğer işçi, ücret, çalışma süresi gibi hususları objektif olarak belirleme gücünden yoksun ise bu davayı açabilmelidir. Belirsiz alacak davasının işçi alacakları açısından uygulanabilirliği, bu davanın her bir şartı değerlendirilerek tespit edilmelidir. Bu sebeple, belirsiz alacak davasının şartları oluşmadan da açılabileceğini söylemek isabetli bir yaklaşım olmayacaktır. Burada alacak miktarının taraflar arasında tartışmalı olduğu her halde belirsiz alacak davasının açılabileceğini söylemek, uygulamada işçi alacakları açısından belirsiz alacak davasından başka bir dava kalmamasına sebep olacaktır.

Belirsiz Alacak Davası, Kısmi Dava, İşçi Alacakları, İşçi Lehine Yorum, Alacak Miktarını Belirleme Gücü.

Ambigous personel action which is the first time we practice, causes a set of problems. The prominent of these problems is workableness of employee chose in action. About this matter, there isn’t a agreement in doctrine and practice. It’s true the approach that each of employee chose in action must be examined separetly. If an employee can’t designate his remuneration or term of employment, he is able to sue an ambigous personel action. The workableness of ambigous personel action in terms of employee chose in action can be determineted to evaluete every condition of ambigous personel action. For this reason, it’s not true that ambigous personel action can be sued without its conditions. If we accept that ambigous personel action can be sued in situations which amount due is contraversial, there is not a diffrent action from ambigous personel action.

Ambigous Personel Action, Partial Action, Employee Chose in Action, Interpretation in Favour of Employee, Competence of Amount Due.

GİRİŞ

01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ile uygulamamızda olmayan yeni bir dava türü, hukuk sistemimize girmiştir. HMK madde 107’de düzenlenen bu dava “belirsiz alacak ve tespit davası” olarak adlandırılmıştır. 1086 Sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (HUMK) zamanında, Kanunda düzenlenmeyen ancak uygulamada kabul edilen kısmi dava, alacağın tamamının talep sonucunda gösterilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmakta idi. Ancak bu davanın bir takım sakıncalarının bulunması sebebiyle, ihtiyaçları tam olarak karşılamadığı düşünülmekteydi. Bu sebeple 6100 Sayılı HMK ile kısmi davanın yanında, daha avantajlı bir dava türü olan belirsiz alacak ve tespit davası düzenlenmiştir.

Belirsiz alacak ve tespit davasının uygulanmaya başlanması ile bir takım tartışmalar ortaya çıkmıştır. Bu tartışmaların yoğun bir şekilde karşımıza çıktığı konu ise işçi alacakları bakımından bu davanın açılıp açılmayacağıdır. 1086 Sayılı HUMK zamanında kısmi dava açısından gündeme gelen bu tartışmalar, 6100 Sayılı HMK zamanında belirsiz alacak davası için kaldığı yerden devam etmektedir. Bu hususla ilgili doktrinde çok farklı görüşlerin bulunmasının yanı sıra, Yargıtay uygulamalarında da henüz birlik sağlanamamıştır.

Bu çalışmada önce genel olarak belirsiz alacak davasının özelliklerinden bahsedilecektir. Daha sonra işçi alacakları için bu davanın uygulanabilirliği, her bir işçi alacağı bakımından ayrı ayrı değerlendirilecektir. En son bölümde ise, Yargıtay’ın bu konu ile ilgili görüşleri incelenecektir.