Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa Kapsamında Tedbir Nafakasına Hükmedilmesinin Koşulları

Conditions of Being Adjudged Temporary Alimony According to The No: 6284 Law on Protection of the Family and the Prevention of Violence Against Women

Simge SARAÇOĞLU

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa, şiddet mağdurunu korumaya yönelik alınabilecek koruyucu ve önleyici tedbirlere ek olarak bir tedbir nafakası düzenlemesi ihdas etmektedir. Bu nafakanın amacı, şiddet uygulayanayönelik alınacak bazı tedbirlerin, şiddet mağduruna yaşatabileceği ekonomik mağduriyetlerin önüne geçmektir. Bunun yanında söz konusu tedbir nafakası, 6284 sayılı yasayla getirilen bir kavram olan “ekonomik şiddete” maruz kalan kimseler bakımından da doğrudan hükmedilebilecek bir tedbir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu itibarla çalışmamızda, yeri geldikçe 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve mülga 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasada öngörülen tedbir nafakaları ile karşılaştırma yapılarak, 6284 sayılı yasaya göre tedbir nafakasına hükmedilmesinin koşulları ele alınacaktır.

Nafaka, Tedbir Nafakası, Kadına Karşı Şiddet, Aile, Aile İçi Şiddet, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa.

The No: 6284 Law on Protection of the Family and Prevention of Violence Against Women, regulates a temporary alimony with the preventive and protective measures taken to keep the victims of violenceThe aim of the temporary alimony is to avoid from economic difficulties caused by any other measures taken for violator. Besides, this temporary alimony is a measure that can be adjudged directly and alone for the victims of “economic violence” which is a concept regulatedby The No: 6284Law In our study, conditions of being adjudged temporary alimony according to The No: 6284 Law on Protection of the Family and the Prevention of Violence Against Women, are examined with comparing temporary alimony regulations in The No. 4721 Turkish Civil Code and The No: 4320 Law on Protection of the Family.

Alimony, Temporary Alimony, Violence Aganist the Women, Family, Domestic Violence, The No: 6284 Law on Protection of the Family and the Prevention of Violence Against Women.

Günümüz toplumunda her geçen gün artarak devam eden şiddet, özellikle aile içi ve kadına karşı şiddet bağlamında çözüme kavuşmayı bekleyen sosyolojik bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa, bu ihtiyacı karşılamaya yönelik bir adım olmuş ve böylece mevzuatımızdaki yasal düzenlemeler arasında yerini almıştır. Söz konusu yasa, mevzuatımızda ailenin korunmasına ve şiddeti önlemeye yönelik ilk düzenleme değildir. 1998 tarihli ve 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasa da bu amaçla yürürlüğe girmiş ne var ki bu yasanın yetersiz kalması nedeniyle yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmuştur. İşte bu doğrultuda 6284 sayılı yasa hazırlanmış ve 20.3.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

6284 sayılı yasa, İstanbul Sözleşmesi baz alınarak oluşturulmuş ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) tamamlayıcısı olarak mevzuatımıza girmiştir. Bu kapsamda yasanın öngördüğü birçok tedbir, kategorize edilerek düzenlenmiş ve bunlardan biri de tedbir nafakası olmuştur.

Çalışmamızın esas konusunu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa1 kapsamında tedbir nafakasına hükmedilmesinin koşulları oluşturmaktadır. Bu itibarla ilk olarak tedbir nafakası kavramı üzerinde durulacak, daha sonra 6284 sayılı yasadaki tedbirler arasında tedbir nafakasının yeri incelenecektir. Son olarak ise söz konusu yasa bağlamında tedbir nafakasına hükmedilmesi bakımından gerekli koşullar ayrıntılı bir biçimde ele alınacaktır.