Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 68. Maddesindeki Hakimin Takdir Hakkı

Issue of “the Discretion of the Judge” in the 68th. Article of the 5846 Numbered act on Intellectual and Artistic Works

Canan KÜÇÜKALİ

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 1951 yılında yürürlüğe girmesinden yıllar sonra, 1995 yılı ve sonrasında Kanun’un 68. maddesindeki değişikliklerle bugünkü halini almasına rağmen, maddedeki hakimin takdir hakkına ilişkin tartışmalar halen devam etmektedir. Anayasa Mahkemesinin bir kararıyla tartışmaya son noktayı koymasına rağmen ilgili Yargıtay Dairesinin görüşünde ısrarcı olduğu görülmektedir.

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Mali Hak, Takdir Hakkı.

After the entry into force of the Intellectual and Artistic Works Act of 1951 and later on with amendments article 68 of this to Act, the continuing discussions still going on the discretion of the judge.

Although the Constitutional Court ended the discussions with a certain discussion, it seems that the Supreme Court is still persisting in different opinion.

Intellectual and Artistic Works, Turkish Law Number 5846, Economic Rights, Article 68, Discretion of the Judge, Supreme Court.

Fikri ürüne eser niteliğini veren sahibine has fikri yaratıcılık sayesinde, eser 5846 sayılı Kanun’a göre korumadan yararlanır. Bu korumaya yönelik men, ref, tazminat gibi kanunda düzenlenen hukuki ve cezai yaptırımlar dışındakorumayı sağlamak amacıyla Kanun’da FSEK m.68’de düzenlenen medeni ceza da bulunmaktadır.

Medeni ceza, kusur ve zararın bulunması gereken ve ihlali gerçekleştireni cezalandırma ve caydırmaya yönelik bir düzenlemedir. Medeni ceza kanun tarafından belli borçlar için getirilmiş bir cezadır1. Bu cezanın uğranılan zarar miktarından fazla olabilmesi ve zararı aşan bir bedele hükmolunması nedeniyle klasik tazminatlardan farklıdır2. FSEK m.68 hükmü medeni hukuk cezası olması nedeniyle TBK m.179’daki iradi olan cezai şarttan ayrılır3.

05.12. 1951 tarihli Ernest HIRCH başkanlığında düzenlenen FSEK’de yer alan m.68 hükmü, eser sahibi lehine düzenlenen ve başka ülkelerin hukuklarında henüz yokken bizim hukukumuza giren bir düzenlemedir.