Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşveren Tarafından İşçiye Ödenen Kıdem Tazminatı ve Bu Tazminatın Gelir Vergisi ile Damga Vergisi Karşısındaki Durumu

Erdoğan DEDEOĞLU

1. Genel Olarak Kıdem Tazminatı Kavramı

Kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanununun 14’üncü maddesinde belirtilen asgari bir çalışma süresini dolduran işçinin iş akdinin, yine Yasada sayılan nedenlerden biriyle son bulması halinde, işçiye (veya mirasçılarına) kıdemi ve ücreti dikkate alınarak işverence yapılması gereken bir ödemedir. Kıdem tazminatı, iş akdinin sona erdiği her durumda değil; Yasada öngörülen hallerin varlığı halinde, belirli bir kıdeme sahip olan işçilere, kıdemleri oranında ödenmektedir.

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin sona ermesi sonucunda, işçinin yıpranması karşılığı geleceğini güvence altına almak amacıyla ödenen bir tazminattır. Bir yıldan fazla bir işverene bağlı olarak bir işyerinde çalıştığını ispat eden işçi, iş ilişkisinin Yasanın öngördüğü koşullarda sona ermesi durumunda bu tazminatı hak eder.

Yaşlılık, emeklilik, malullük aylığı almak için işten ayrılanlarla evlendikten sonra bir yıl içinde ayrılmaları halinde kadın işçilere, askerlik hizmeti nedeniyle ayrılanlara, çalıştıkları her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarınca kıdem tazminatı ödenir. Bu tutar, toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Ölen işçinin kıdem tazminatı yasal mirasçılarına ödenir.