Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yönetim Sözleşmesi ve Görünümleri

Management Contract and It’s Legal Aspects

Ali Yaşar ÇELİKEL

Bu çalışmamızda yönetim sözleşmesi ve görünümlerini özellikle hukuki niteliği bakımından ele alarak inceleyeceğiz. Ayrıca, yönetim sözleşmesinin benzer sözleşmelerle ilişkileri, sözleşmenin şartları, tarafların hak ve borçları ile sözleşmenin sona ermesi de ele alınacaktır. Ortaklıklar hukukundaki CEO kavramı ve CEO ile ortaklık arasındaki sözleşmenin hukuki niteliği tartışılacaktır. Son olarak; iktisat, özellikle turizm ve konaklama sektörü ile sıkı bağları olan yönetim sözleşmesinin bu dallarla olan ilişkisine de temas edilecektir.

Yönetim Sözleşmesi, Sözleşme Özgürlüğü, İsimsiz Sözleşmeler, Kendisine Özgü, Otelcilik, CEO.

In this study, management contract will be examined, especially by addressing to its legal characteristics. In addition, relations hips between management contract and similar contracts, conditions of the contract, obligations and rights under the contract and its termination will also be studied. The CEO concept in company law and the legal characteristics of the contract between company and CEO will be discussed. Finally, commerce-management contract relations, specifically the strong ties between tourism and accommodation branches to the management contracts will also be mentioned.

Management Contract, Freedom of a Contract, Innominate Contracts, Sui Generis, Hotel Management, CEO.

Dünyanın giderek küreselleşmesinin ve şirketlerin kurumsallaşmanın bir tercih olmaktan ziyade ihtiyaca dönüştüğü günümüzde işletme sahiplerinin bilgi eksikliklerini ve yatırım yapmaya başladıkları yeni alanlardaki tecrübesizliklerini gidermek adına, yönetimi profesyonellere bırakma zarureti doğmuştur. Ancak istenen amaca ulaşılmasında, bu kişilerle kurulacak hukuki ilişki için ne hizmet ne vekâlet ne de danışmanlık sözleşmesi yeterli olmaktadır. Yönetim sözleşmesi bu sözleşmelerden farklı olarak; yetenekli, bilgi sahibi ve tecrübeli yöneticiye sözleşmenin diğer tarafından bağımsızlık ve işletmenin her bakımdan idaresi ve dışarıya karşı temsili için icra kabiliyeti bahşederek, ekonomik kazanımların arttırılması hedefine ulaşılması için gereken unsurları sağlamıştır.

Bununla birlikte; yönetim sözleşmelerinin özellikle uluslararası otelcilik zincirleri tarafından, doğrudan yatırıma kıyasla daha az riskli olmaları ve gelişmekte olan ülkelerdeki hukuki, ekonomik ve siyasi belirsizlikleri bertaraf etmesi sebebiyle, çok tercih edilen bir yatırım aracı oldukları görülmektedir.

Yönetim sözleşmesinin terminolojik kökenine inecek olursak; sözleşme esasen İngilizce “management contract”ten çevrilmiş olup maalesef Türkçe olarak tam bir karşılığı bulunamamıştır. Öğretide “yöneticilik sözleşmesi”1, “işletme sözleşmesi”2 ve “management sözleşmesi”3 olarak anıldığı da görülmektedir. Biz ise bu çalışmamızda pek çok farklı çağrışımı olsa da artık dile yerleşmiş olan “yönetim sözleşmesi” kavramını kullanmayı daha uygun bulduk.