Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tff Uyuşmazlık Çözüm Kurulu 2015 Talimatı: Eleştirisel Bir Bakış

L.LM. AU Washington College of Law

Emre BİLGİNOĞLU

TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı, 2015 yılında radikal değişikliklerle yürürlüğe girmiştir. Çalışmamızda, 2011-2015 yılları arasında yürürlükte olan TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı 2011’in genel çerçevesi çizilecek; daha sonra Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı 2015’te yer alan düzenleme ayrıntılı olarak incelenecektir. Bu bağlamda, 2011-2015 yılları arasında yürürlükte olan Talimat’ın hükümleri ile 2015 yılında yürürlüğe konulan Talimat’ın hükümleri mukayese edilecektir. Çalışmamızda ayrıca Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı 2015’in ortaya çıkaracağı sorunlara yer verilecek ve söz konusu Talimat’a bazı eleştiriler yöneltilecektir.

TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, TFF, UÇK, Türkiye Futbol Federasyonu, Spor Tahkimi.

Turkish Football Federation Dispute Resolution Board Regulation has entered into force in 2015 with radical changes. In this study, following a brief information about the general framework of the former Dispute Resolution Board Regulation, which was in force from 2011 to 2015, the provisions of the Dispute Resolution Board Regulation of 2015 will be examined in detail. Moreover, this study tries to identify certain problems that will be caused by the implementation of the Dispute Resolution Board Regulation of 2015 and forwards certain critics thereof.

TFF Dispute Resolution Board, TFF, DRB, Turkish Football Federation, Sports Arbitration.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Statüsü’nde hukuk kurulları ilk derece hukuk kurulları ve üst derece hukuk kurulu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. TFF’nin üst derece hukuk kurulu, TFF Tahkim Kurulu’dur2. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK) ise, TFF’nin ilk derece hukuk kurullarından biridir. UÇK, zorunlu tahkim kurulu olarak görev yapmaktadır. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, kulüpler, kulüpler ile futbolcular, profesyonel teknik adamlar, antrenörler, futbol menajerleri, futbol menajerleri ile futbolcular, profesyonel teknik adamlar, antrenörler arasında sözleşmeden doğan futbolla ilgili tüm uyuşmazlıkları, taraflarının başvurusu üzerine münhasıran görevli ve yetkili olarak inceler ve karara bağlar. UÇK hakem heyeti tarafından verilen kararlar, TFF Tahkim Kurulu’na itiraz edilmemesi ya da itiraz üzerine verilen Tahkim Kurulu kararı ile kesinleşir3.

UÇK, 2015 yılındaki düzenlemeyle zorunlu tahkim kurulu halini almıştır. Bu düzenleme, Türk futbolunda görev yapan herkesi etkilemektedir. UÇK 2015 Talimatı ile getirilen yeni sistem bir hayli yankı uyandırmıştır. Çalışmamızda öncelikle 2015 öncesi yani 2011-2015 dönemindeki UÇK Talimatı uyarınca UÇK’nın yapısı ve görevleri incelendikten sonra UÇK’ya ilişkin mevcut durum ele alınacak; ayrıca UÇK’nın yeni yapısına ilişkin eleştiriler dile getirilecektir.

2011-2015 döneminde UÇK hem ihtiyari hem de zorunlu hakem kurulu olarak görev yapmaktaydı. 2011-2015 dönemindeki düzenlemede UÇK, futbola ilişkin sözleşmelerde taraflarca ihtiyari tahkim kurulu olarak görevlendirilebilirdi. Diğer bir ifadeyle, futbola ilişkin sözleşmelerde UÇK’nın ihtiyari hakem kurulu yetkisinin taraflarca kabul edilmesi gerekirdi.