Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Göçmen Kaçakçılığı Sırasında Meydana Gelen Ölüm Olayları

Deaths Occurring During Migrant Smuggling

Saniye KILINÇARSLAN

Geçtiğimiz yıllardan beri artış gösteren ve binlerce göçmenin kötü bir şekilde ölümüyle sonuçlanan göçmen kaçakçılığı olayları, ülkelerindeki savaş ortamından, düzen bozukluğundan kaçmak isteyen insanların yasal olmayan yöntemlere başvurmasını sağlamıştır. Biz bu çalışmamızda Türkiye Cumhuriyeti açısından göçmen kaçakçılığının iç hukuktaki rolünü, suçun unsurlarını, suçun nitelikli hallerinden; mağdurların hayatı bakımından bir tehlike oluşturması veya mağdurları onur kırıcı bir muameleye maruz bırakarak işlenmesi ve bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesini ayrıca suçun özel görünüş biçimlerinden olan teşebbüs, içtima ve iştirak konusunu ele aldık. Son olarak yaptırım konusuna ve sonuç kısmında göçmen kaçakçılığı sırasında meydana gelen ölüm olaylarına değindik.

Göçmen, Göçmen Kaçakçılığı, Kaçakçılık, Uluslararası Suçlar, Ölüm Olayları.

Immigrant smuggling, which has been increasing in the recent years and has resulted in the death of thousands of immigrants, has forced people to take illegal actions in order to escape war and unrest in their country. In our study, we approached the trafficking of migrants’ at the point of national law of Republic of Turkey and the elements of the crime, aggravated crimes; in terms of danger to victims lives or exposing such crimes that degrading treatment to victims and in accordance with an organizations activities in point of aggravated crimes, such as; initiative, concurrence and participation. Lastly, we mentioned punitive sanctions and in the final part of our study we touched on migrant deaths occurring while trafficking.

Migrant, Migrant Smuggling/Trafficking, Smuggling, International Offences, Death Occurrences.

Özellikle Avrupa ülkelerindeki yaşam koşullarının kalitesinin farklılığı üzerine, bu koşullara sahip olmayan, baskıcı rejimlerin boyunduruğu altında, iç savaşa maruz kalan insanların yaşamdan bazı beklentileri vardır. Bu insanlar, vatandaşı oldukları yerlerde değil, sosyal ve ekonomik bakımdan daha ileride olan ülkelerdeyaşamak istemektedirler. Bunun neticesinde bu kişiler standardı yüksek ülkelere yasa dışı yollardan girmeyi veya yasal yollardan girmesinerağmen süresi içerisinde ülkeyi terk etmemeyi tercih etmektedirler.Yasa dışı girdikleri veya yasal süre içerisinde çıkmadıkları ülkeler de bu duruma dur demek amacıyla iç hukuklarındagöçmen kaçakçılığısuçuna yer verip, hukuka aykırı hareketleri cezalandırmayı amaçlamaktadır. Türk Hukukunda da göçmen kaçakçılığı suçu TCK md.79’da düzenlenmiştir.

Göçmen kaçakçılığı suçunu anlayabilmek için öncelikle göçmen tanımını yapmamız gerekecektir. Göçmen, çeşitli nedenlerle (ekonomik, siyasi, dini vs.) bağlı bulunduğu ülkeyi terk ederek yerleşmek amacı ile başka bir ülkeye giden kişiye denir1. Türk Hukuku açısından göçmeni tanımlayacak olursak bunu da 2006 tarihli İskan Kanunu’nda bulabilmekteyiz. Bu kanununa göre Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olup tek başına veya toplu olarak Türkiye’ye gelen kişileri göçmen olarak kabul etmektedir.

Türkiye, göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretinin de dahil olduğu sınır aşan suçların önlenmesi ve cezalandırılması için “Sınır Aşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi” ile bu Sözleşmeye Ek “Kara, Deniz ve Hava Yoluyla Göçmen Kaçakçılığına Karşı Protokol”ü imzalamıştır. 4 Şubat 2003 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından sırasıyla 4800 ve 4803 sayılı Kanun ile uygun bulmasıyla sözleşmeler Türk iç hukuk mevzuatının önemli bir parçası haline gelmiştir2.